2310 252599

Μητροπόλεως 46
Θεσσαλονίκη

2310 252599

Μητροπόλεως 46 Θεσσαλονίκη

Αχαλασία οισοφάγου

Αχαλασία οισοφάγου – Δρ. Γεωργιάδης Δημήτριος Θεσσαλονίκη

Αχαλασία οισοφάγου – Δρ. Γεωργιάδης Δημήτριος Θεσσαλονίκη

Η αχαλασία του οισοφάγου, είναι μια διαταραχή της κινητικότητας του οισοφάγου, η οποία χαρακτηρίζεται από διαταραχή της λειτουργίας του κατώτερου οισοφαγικού σφιγκτήρα (του μυϊκού δακτυλίου που εντοπίζεται στη συμβολή του οισοφάγου με το στομάχι). Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι κατά την κατάποση ο σφιγκτήρας δεν χαλαρώνει και οι τροφές παραμένουν εγκλωβισμένες στον κατώτερο οισοφάγο.

 

Τα συνήθη συμπτώματα της αχαλασίας οισοφάγου είναι:

Η διάγνωση της αχαλασίας οισοφάγου, γίνεται από τον γαστρεντερολόγο και περιλαμβάνει:

Η θεραπεία αρχικά περιλαμβάνει φαρμακευτική αγωγή. Επειδή όμως δεν είναι πάντοτε αποτελεσματική, τότε είναι αναγκαίο να διενεργηθεί χειρουργική ή ενδοσκοπική οισοφαγομυοτομή, για αποτελεσματική θεραπεία του προβλήματος.

Λαπαροσκοπική μυοτομή κατά Heller

Η πλέον μόνιμη και αποτελεσματική θεραπεία για την αντιμετώπιση της αχαλασίας του οισοφάγου αποτελεί η χειρουργική επέμβαση με λαπαροσκοπική μυοτομή κατά Heller και Θολοπλαστική Dor ή Toupet.

 

Μέσα από 4-5 πολύ μικρές τομές στο δέρμα, ο χειρουργός τοποθετεί στην κοιλιά ένα τηλεσκόπιο και ειδικά εργαλεία με την βοήθεια των οποίων τέμνει τις μυϊκές ίνες του οισοφάγου και χαλαρώνει τον σφιγκτήρα. Ακολουθεί κάποιου είδους θολοπλαστική για αποφυγή γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης.

 

Η διάρκεια νοσηλείας είναι συνήθως δύο ημέρες και ο ασθενής ξεκινά να σιτίζεται ελαφρά από την επόμενη κιόλας μέρα.