2310 252599

Μητροπόλεως 46
Θεσσαλονίκη

2310 252599

Μητροπόλεως 46 Θεσσαλονίκη

Διαφραγματοκήλη

Διαφραγματοκήλη – Δρ. Γεωργιάδης Δημήτριος – Θεσσαλονίκη

Διαφραγματοκήλη – Δρ. Γεωργιάδης Δημήτριος – Θεσσαλονίκη

Γαστρεκτομή – Δρ. Γεωργιάδης Δημήτριος – ΘεσσαλονίκηΗ διαφραγματοκήλη εμφανίζεται όταν μέρος του στομάχου ή άλλου ενδοκοιλιακού οργάνου μπαίνει στο θώρακα (θωρακική κοιλότητα) μέσω ενός φυσιολογικού ή όχι ανοίγματος του μεγάλου μυός που διαχωρίζει την κοιλιά από τον θώρακα και ονομάζεται διάφραγμα.

Το διάφραγμα έχει ένα μικρό άνοιγμα (κενό) μέσα από το οποίο περνά το του γαστρεντερικού σωλήνα,  που ονομάζεται οισοφάγος, πριν συνδεθεί με το στομάχι. Σε μια διαφραγματοκήλη, το στομάχι διολισθαίνει προς τα πάνω, μέσω αυτού του ανοίγματος, στο θώρακα.

Μια μικρή διαφραγματοκήλη συνήθως δεν προκαλεί προβλήματα και μπορεί να παραμείνει ασυμπτωματική, εκτός της περίπτωσης που θα εντοπιστεί από τον θεράποντα ιατρό εξαιτίας ελέγχου και εξετάσεων για κάποια άλλη πάθηση.

Σε άλλες περιπτώσεις η διαφραγματοκήλη είναι δυνατόν να προκαλέσει συσσώρευση τροφίμων και οξέων στον οισοφάγο, δημιουργώντας καούρα που ονομάζεται γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.  Οι συνήθεις τρόποι αντιμετώπισης μέσω διατροφής ή φαρμάκων επιφέρουν κατά βάση ανακούφιση των συμπτωμάτων. Στην περίπτωση όμως που υπάρχει μία πολύ μεγάλη διαφραγματοκήλη ενδέχεται να απαιτεί χειρουργική επέμβαση.

Συμπτώματα

Στις περισσότερες περιπτώσεις μικρές διαφραγματοκήλες δεν προκαλούν συμπτώματα. Οι μεγαλύτερες διαφραγματοκήλες όμως μπορεί να προκαλέσουν :

Αιτίες

Η διαφραγματοκήλη εμφανίζεται συνήθως σε άτομα που πάσχουν από παχυσαρκία και σε άτομα ηλικίας από 50 ετών και άνω.

 

Η διαφραγματοκήλη εμφανίζεται όταν έχει αποδυναμωθεί ο μυϊκός ιστός (διάφραγμα) και συνυπάρχουν καταστάσεις που προκαλώντας την πρόπτωση του στομάχου μέσω του διαφράγματος. Ο λόγος που συμβαίνει αυτό δεν είναι πάντα σαφής.

 

Ωστόσο μία διαφραγματοκήλη είναι δυνατόν  να προκληθεί από:

Διάγνωση

Ο εντοπισμός και η διάγνωση της διαφραγματοκήλης γίνεται συχνά κατά τη διάρκεια της εξέτασης για τις καούρες ή πόνου στο στομάχι ή τον θώρακα. Οι εξετάσεις για την διάγνωση της διαφραγματοκήλης περιλαμβάνουν :

Θεραπεία

Οι περισσότεροι πάσχοντες από διαφραγματοκήλη δεν εμφανίζουν συμπτώματα και κατά συνέπεια δεν χρειάζονται θεραπεία. Εάν όμως υπάρξει εμφάνιση συμπτωμάτων, όπως υποτροπιάζουσα καούρα και παλινδρόμηση οξέος, ενδέχεται να χρειαστεί φαρμακευτική αγωγή ή χειρουργική επέμβαση.

Φαρμακευτική Αγωγή

Στην περίπτωση εμφάνισης καούρας και παλινδρόμησης οξέος έχουν ένδειξη

Θολοπτύχωση κατά Nissen

Η χειρουργική επέμβαση για την αντιμετώπιση της Γαστροοισοφαγικής Παλινδρόμησης συνιστάται όταν οι ασθενείς εμφανίζουν συμπτώματα από το ανώτερο αναπνευστικό και τους πνεύμονες (χρόνιος βήχας, άσθμα, λοιμώξεις αναπνευστικού που υποτροπιάζουν) και σε επιπλοκές όπως η στένωση του οισοφάγου και ο οισοφάγος Barrett.

 

Η θολοπλαστική κατά Nissen θεωρείται η επικρατέστερη επέμβαση με ποσοστά επιτυχίας μέχρι και 90%, στα χέρια έμπειρου λαπαροσκόπου χειρουργού που θα τη διενεργήσει λαπαροσκοπικά με άριστα αποτελέσματα, ταχύτερη ανάρρωση και ελάχιστο μετεγχειρητικό πόνο για τους ασθενείς.

 

Η επέμβαση γίνεται με γενική νάρκωση και περιλαμβάνει την επιδιόρθωση στον μηχανισμό της βαλβίδας στον κατώτερο οισοφαγικό σφιγκτήρα και την αποκατάσταση της φυσιολογικής ανατομίας στην περιοχ,ή επιδιορθώνοντας τη διαφραγματοκήλη, που σχεδόν πάντοτε συνυπάρχει, με την ανάταξή της, τη συρραφή των σκελών του διαφράγματος και τη δημιουργία μιας λειτουργικής βαλβίδας. Αυτό επιτυγχάνεται με την βοήθεια του θόλου του στομάχου ο οποίος περιτυλίσσεται κατά 360° γύρω από τον κατώτερο οισοφάγο.

 

Ο μετεγχειρητικός πόνος είναι ελάχιστος και τα συμπτώματα του ασθενούς υποχωρούν αμέσως μετά το χειρουργείο. Ο ασθενής παραμένει συνήθως 2-3 μέρες στην Κλινική και επιστρέφει πλήρως στις δραστηριότητές του, ενώ λαμβάνει από τον ιατρό μια δίαιτα ειδικής διατροφής, για ένα περίπου μήνα.

Πλεονεκτήματα της λαπαροσκοπικής επέμβασης

Τα μετεγχειρητικά πλεονεκτήματα της λαπαροσκοπικής επέμβασης για την διαφραγματοκήλη, είναι:

Μερικές φορές η χειρουργική επέμβαση μπορεί να πραγματοποιηθεί με ανοιχτή χειρουργική, δηλαδή, με μία τομή στο θωρακικό τοίχωμα (θωρακοτομή).