2310 252599

Μητροπόλεως 46
Θεσσαλονίκη

2310 252599

Μητροπόλεως 46 Θεσσαλονίκη

Διερεύνηση χοληδόχου πόρου

Διερεύνηση χοληδόχου πόρου – Δρ. Γεωργιάδης Δ. Θεσσαλονίκη

Διερεύνηση χοληδόχου πόρου – Δρ. Γεωργιάδης Δ. Θεσσαλονίκη

Η χοληδόχος κύστη είναι ένα μικρό όργανο, στη δεξιά πάνω μεριά της κοιλιάς, στο οποίο αποθηκεύεται η χολή, που παράγεται στο συκώτι και διοχετεύεται μέσω του χοληδόχου πόρου.

 

Εάν υπάρχουν συμπτώματα για τα οποία ο Χειρουργός υποψιάζεται ότι ένας χολόλιθος εμποδίζει τη ροή της χολής από το ήπαρ και τη χοληδόχο κύστη, στο έντερο, τότε διενεργεί διερευνητική λαπαροσκόπηση.

 

Η διερεύνηση του χοληδόχου πόρου γίνεται δια μέσου του κυστικού πόρου με γενική νάρκωση. Εάν βρεθεί ο χολόλιθος που προκαλεί την απόφραξη, απομακρύνεται άμεσα. Η τεχνική έχει πολύ χαμηλά ποσοστά νοσηρότητας και περιορίζει σημαντικά την ανάγκη επανεπέμβασης. Επίσης, η πρωτογενής συρραφή του χοληδόχου πόρου παρουσιάζει σαφή πλεονεκτήματα σε σχέση με την τοποθέτηση σωλήνα T-Kehr ως προς τη διάρκεια νοσηλείας, τις λοιμώξεις του τραύματος, τη νοσηρότητα, το ποσοστό διαφυγής χολής, τη διάρκεια του χειρουργείου, αλλά και το κόστος.

 

Δεν είναι εφικτό να υποβληθούν σε λαπαροσκοπική συρραφή του χοληδόχου πόρου εάν αυτός είναι μεγαλύτερος από 4 χιλιοστά. Επίσης, πρέπει οι χολόλιθοι να είναι αριθμητικά λίγοι και οπωσδήποτε σε σημείο μετά την συμβολή του με τον κυστικό πόρο, έτσι ώστε να μπορέσουν να προωθηθούν δια του φύματος του Vater ή να αφαιρεθούν υπό ακτινοσκοπικό έλεγχο.

Χοληδοχοσκόπηση

Εάν ο κυστικός πόρος του ασθενούς είναι πάνω από 8 χιλιοστά, τότε επιλέγεται η χοληδοχοσκόπηση και στη συνέχεια, με λαβίδα προωθούνται προς την έξοδο οι λίθοι. Μετά τη χοληδοσκόπηση γίνεται χολαγγειογραφία προκειμένου να διαπιστωθεί ένα έχουν μείνει λίθοι ή υπολείμματά τους και εάν έχει προκληθεί τραυματισμός του χοληφόρου δένδρου.

Σε ασθενείς στους οποίους έχει προηγηθεί οξεία παγκρεατίτιδα με επιμολυσμένες νεκρώσεις ή σηπτική χολαγγειϊτιδα, διενεργείται χοληδοχοτομή και τοποθέτηση σωλήνα T-Kehr για την αποσυμφόρηση των χοληφόρων αγγείων.

 

Η διερεύνηση του χοληδόχου πόρου, απαιτεί μεγάλη λαπαροσκοπική εμπειρία και γνώση όλων των τεχνικών εκ μέρους του Λαπαροσκόπου Χειρουργού.