2310 252599

Μητροπόλεως 46
Θεσσαλονίκη

2310 252599

Μητροπόλεως 46 Θεσσαλονίκη

Επιγαστρική κήλη

Επιγαστρική κήλη – Δρ. Δημήτριος Γεωργιάδης – Θεσσαλονίκη

Επιγαστρική κήλη – Δρ. Δημήτριος Γεωργιάδης – Θεσσαλονίκη

Η επιγαστρική κήλη ή κήλη της λευκής γραμμής ή κήλη της μέσης γραμμής είναι το εξόγκωμα το οποίο προβάλει στη νοητή γραμμή κάθετα στην κοιλιά, ανάμεσα στον ομφαλό και το στέρνο. Εμφανίζονται εξαιτίας αδυναμίας, υποχωρητικότητας, ή ανοίγματος στους μύες ή τους τένοντες του άνω κοιλιακού τοιχώματος, ενώ δεν έχει προηγηθεί κάποιο χειρουργείο στην ίδια περιοχή.

 

Η επιγραστρική κήλη είναι πιο συχνή σε άνδρες απ’ ό,τι σε γυναίκες. Οι κήλες αυτές, κατηγοριοποιούνται ανάλογα με τη θέση τους και το μέγεθος του χάσματος που έχει προκληθεί.

 

Μια επιγαστρική κήλη θεωρείται μικρή όταν είναι μικρότερη από 2 εκατ. σε διάμετρο, μεσαία όταν είναι 2-4 εκατ., και μεγάλη όταν είναι μεγαλύτερη των 4 εκατοστών.

Τι είναι οι Κήλες – Χειρουργός Δ. Γεωργιάδης – Θεσσαλονίκη

Χειρουργική της επιγαστρικής κήλης

Η χειρουργική αποκατάσταση της επιγαστρικής κήλης μπορεί να γίνει είτε την ανοικτή μέθοδο (χειρουργική τομή στο στέρνο), είτε την λαπαροσκοπική. Και στις δύο περιπτώσεις η αποκατάσταση περιλαμβάνει την τοποθέτηση πλέγματος για την ενίσχυση του χάσματος.

 

Η λαπαροσκοπική χειρουργική της επιγαστρικής κήλης παρουσιάζει πλεονεκτήματα έναντι της ανοιχτής, ιδιαίτερα όταν η κήλη είναι μεγάλη, ή όταν ο ασθενής έχει προβλήματα παχυσαρκίας ή άλλα προβλήματα υγείας.