2310 252599

Μητροπόλεως 46
Θεσσαλονίκη

2310 252599

Μητροπόλεως 46 Θεσσαλονίκη

Γαστρεκτομή

Γαστρεκτομή – Δρ. Γεωργιάδης Δημήτριος – Θεσσαλονίκη

Γαστρεκτομή – Δρ. Γεωργιάδης Δημήτριος – Θεσσαλονίκη

Η χειρουργική του στομάχου από την εποχή που θεραπεύεται φαρμακευτικά το έλκος, αφορά σχεδόν πάντα τον καρκίνο του στομάχου, δηλαδή το αδενοκαρκίνωμα του στομάχου, που αποτελεί όγκο υψηλής κακοήθειας και μεταστάσεων.

 

Η διάγνωση συνήθως δεν είναι έγκαιρη, διότι η νόσος σε αρχικό στάδιο δεν δίνει εμφανή συμπτώματα. Αιτία έγκαιρου ελέγχου με γαστροσκόπηση, είναι συμπτώματα όπως: Δυσπεψία (αίσθημα βάρους, πίεσης ή τάσης), δυσφαγία και ανορεξία, πόνος, ναυτία, έμετοι, παρουσία αίματος στα περιεχόμενα του εμέτου ή μαύρα κόπρανα, απώλεια βάρους, καταβολή, πυρετός και ψηλαφητή μάζα κοιλίας, σε προχωρημένο στάδιο.

 

Μετά τη γαστροσκόπηση που δίνει αποτελέσματα υψηλής ακρίβειας, γίνεται αξονική τομογραφία για τη σταδιοποίηση της νόσου πριν από τη χειρουργική εκτομή, τη γαστρεκτομή.

 

Η γαστρεκτομή διενεργείται για την ριζική χειρουργική αφαίρεση ενός καρκινικού όγκου από το στομάχι μαζί με την αφαίρεση όλων των λεμφαδένων που γειτνιάζουν με τον καρκίνο ή και άλλων όμορων οργάνων, στα οποία διαπιστώνεται μετάσταση. Το είδος της χειρουργικής επέμβασης εξαρτάται από την εντόπιση, στάδιο και επέκταση του όγκου.

 

Σημαντική προϋπόθεση για το θεραπευτικό χαρακτήρα της επέμβασης αποτελεί η απουσία μετάστασης σε άλλα όργανα ή σε άλλα σημεία της κοιλιακής χώρας. Ένα ποσοστό περίπου 80% των ασθενών που χειρουργούνται, θα παρουσιάσουν  κάποια μορφή υποτροπής αργότερα κατά τη διάρκεια της ζωής τους, γι΄ αυτό, με στόχο την επιμήκυνση του προσδόκιμου επιβίωσης συνήθως μετά το χειρουργείο διενεργούνται επικουρικές ή συμπληρωματικές θεραπείες.

Η επέμβαση της γαστρεκτομής

Κατά την επέμβαση, διενεργείται υφολική ή ολική γαστρεκτομή. και αποκατάσταση της συνέχειας του πεπτικού σωλήνα με την αναστόμωση του εναπομείναντος τμήματος του στομάχου ή του οισοφάγου με μονήρη έλικα νήστιδας κατά Roux-en-Y. Επίσης, στο ίδιο χειρουργείο γίνεται λεμφαδενικός καθαρισμός.

 

 

Πρόκειται για μία μεγάλη επέμβαση που διενεργείται με γενική νάρκωση, λαπαροσκοπικά από πολύ έμπειρο λαπαροσκόπο χειρουργό, αλλά και ανοιχτά. Το εύρος της καθορίζεται από το εύρος του καθαρισμού που απαιτείται.