Γαστρική πτύχωση – Δρ. Δημήτριος Γεωργιάδης – Θεσσαλονίκη
Γαστρική πτύχωση – Δρ. Δημήτριος Γεωργιάδης – Θεσσαλονίκη
Τι είναι η γαστρική πτύχωση;
Η γαστρική πτύχωση είναι η νέα, ελάχιστα επεμβατική τεχνική βαριατρικής χειρουργικής. Είναι μια περιοριστική χειρουργική επέμβαση απώλειας βάρους. Αυτό σημαίνει ότι περιορίζει τον όγκο τροφής που μπορεί να κρατήσει το στομάχι και κατά συνέπεια αυξάνει το αίσθημα πληρότητας μετά από μικρή ποσότητα τροφής. Με τον τρόπο αυτό ο ασθενής νιώθει γεμάτο το στομάχι με μικρότερο γεύμα και αποτέλεσμα την απώλεια βάρους.
Η ελάττωση του μεγέθους του στομάχου, επιτυγχάνεται με την λαπαροσκοπική χειρουργική αναδίπλωση – πτύχωση του. Η μείωση της χωρητικότητας του στομάχου, μοιάζει αρκετά με τη φυσιολογία και την εμφάνιση που γίνεται το γαστρικό μανίκι (sleeve). Το στομάχι, έχοντας μέσα του έναν οδηγό, παίρνει τη μορφή σωλήνα με τη βοήθεια ειδικών ραφών σε 3 επίπεδα. Το σημαντικό είναι ότι δεν αφαιρείται κάποιο τμήμα του. Η μέθοδος είναι αναστρέψιμη. Αποτελεί πολύ καλή λύση για νεαρούς και έφηβους.
Μετά την επέμβαση, η χωρητικότητα του στομάχου είναι μικρότερη. Ο ασθενής αισθάνεται χορτάτος με πολύ λιγότερη ποσότητα τροφής σε κάθε γεύμα, ενώ τα μικρότερα γεύματα επιφέρουν την μείωση του βάρους.
Η διαδικασία δεν περιλαμβάνει τη χρήση εμφύτευσης ξένου σώματος (όπως συμβαίνει στο γαστρικό δακτύλιο). Επίσης, σε αντίθεση με τη διαδικασία για γαστρικό μανίκι, η γαστρική πτύχωση μπορεί να είναι αναστρέψιμη, επειδή δεν κόβεται και δεν αφαιρείται τμήμα του στομάχου. Επιπλέον, σε αντίθεση με τη γαστρική παράκαμψη, η γαστρική πτύχωση δεν συνεπάγεται την διατομή και την συρραφή τμημάτων εντέρου.
Γαστρική πτύχωση - Η χειρουργική τεχνική
Με τη γαστρική πτύχωση μειώνεται ο όγκος του στομάχου αναδιπλώνοντάς το και τοποθετώντας 3 ραφές για να συγκρατούν την πτύχωση και όχι κόβοντας και αφαιρώντας κομμάτια εντέρου ή στομάχου. Στην συνέχεια η πρόσληψη μικρότερης ποσότητας τροφής δίνει αίσθημα γεμάτου στομάχου και αποφέρει μείωση βάρους.
Η γαστρική πτύχωση χρησιμοποιεί την τεχνική της λαπαροσκοπικής χειρουργικής με αποτέλεσμα, ταχύτερη ανάρρωση και λιγότερες ουλές από την ανοιχτή χειρουργική επέμβαση. Η παραμονή στην κλινική είναι συνήθως 24 έως 48 ώρες. Οι χρόνοι ανάρρωσης μπορεί να ποικίλλουν, αλλά οι ασθενείς μπορούν γενικά να επιστρέψουν στην εργασία και τις κανονικές δραστηριότητες εντός 7- 10 ημερών.
Γαστρική πτύχωση - πλεονεκτήματα
- Καμία αλλοίωση της συνέχειας του γαστρεντερικού σωλήνα, όπως με την γαστρική παράκαμψη όπου κόβεται και συρράπτεται το στομάχι ψηλά , ώστε μετά να δημιουργείται ένας μικρός θύλακας που ενώνεται με ένα τμήμα λεπτού εντέρου που έχει και αυτό κοπεί, και οι τροφές να παρακάμπτουν τμήμα του εντερικού σωλήνα.
- Δεν περιλαμβάνει την εμφύτευση ξένου σώματος – σιλικονούχου δακτυλίου και την δημιουργία ενός μικρού διαμερίσματος ψηλά στο στομάχι.
- Δεν απαιτούνται μετεγχειρητικές ρυθμίσεις όπως με το γαστρικό δακτύλιο, μέσω μιας βαλβίδας τοποθετημένης στο υποδόριο, κάτω από το δέρμα.
- Η διαδικασία μπορεί να είναι αναστρέψιμη, σε αντίθεση τις τεχνικές αφαίρεσης, όπως το γαστρικό μανίκι όπου υπάρχει γαστρεκτομή, δηλαδή αφαίρεση τμήματος του στομάχου, και της γαστρικής παράκαμψης.
- Το κόστος είναι πολύ μικρότερο σε σχέση με τις υπόλοιπες επεμβάσεις βαριατρικής