2310 252599

Μητροπόλεως 46
Θεσσαλονίκη

2310 252599

Μητροπόλεως 46 Θεσσαλονίκη

Κήλη αθλητών

Κήλη αθλητών ή σύνδρομο κοιλιακών προσαγωγών – Δρ. Δημήτριος Γεωργιάδης – Θεσσαλονίκη

Κήλη αθλητών ή σύνδρομο κοιλιακών προσαγωγών – Δρ. Δημήτριος Γεωργιάδης – Θεσσαλονίκη

Κήλη αθλητών ή σύνδρομο κοιλιακών προσαγωγών

Η κήλη των αθλητών ή αλλιώς το σύνδρομο κοιλιακών προσαγωγών, δεν αποτελεί τη συνήθη μορφή της κήλης. Δεν υπάρχει εξόγκωμα, διότι δεν υπάρχει και χάσμα στα κοιλιακά τοιχώματα από τα οποία να έχει περάσει ένα ή περισσότερα σπλάχνα. Ονομάζεται «κήλη των αθλητών» διότι εμφανίζεται σε άτομα με έντονη αθλητική δραστηριότητα, κυρίως επαγγελματίες αθλητές. Προκαλείται λόγω τραυματισμών στη βουβωνική περιοχή από απότομες, έντονες κινήσεις, με αποτέλεσμα τη χαλάρωση των βουβωνικών στομίων και τη ρήξη απονευρώσεων, μυών ή συνδέσμων. Μοιάζει με την κήλη, διότι προκαλεί πολύ έντονο πόνο που μπορεί να αντανακλά στο εσωτερικό των μηρών και στους όρχεις. Ο πόνος επιδεινώνεται με την άσκηση, κυρίως όταν γίνεται στροφή και η έκταση του ισχίου. Ο πόνος επιδεινώνεται με την σεξουαλική επαφή, τον βήχα, το φτέρνισμα. Όταν τα συμπτώματα δεν υποχωρούν, μπορεί να καταστούν καταστροφικά για τον αθλητή.


Το σύνδρομο των κοιλιακών προσαγωγών αντιμετωπίζεται από εξειδικευμένο στις κήλες χειρουργό, ο οποίος θα αποκλείσει την ύπαρξη βουβωνοκήλης και θα διαγνώσει παθήσεις που μπορεί να συνυπάρχουν όπως παγίδευση του θυρεοειδούς νεύρου, ορθοπεδικά αίτια (κάταγμα του ηβικού οστού, τενοντοπάθειες) , κ.α. Εκτός από την κλινική εξέταση (ψηλάφηση), θα διενεργηθεί υπερηχογράφημα και μαγνητική τομογραφία.


Εάν η συντηρητική αγωγή και η εξειδικευμένη φυσιοθεραπεία δεν αποδώσουν, τότε η μόνη θεραπεία είναι η χειρουργική.


Επειδή η κήλη των αθλητών αφορά κυρίως σε νέους, ενεργούς ανθρώπους, η ενδεδειγμένη θεραπεία για πλήρη και γρήγορη αποκατάσταση είναι η λαπαροσκοπική χειρουργική. Η επάνοδος σε δραστηριότητες άθλησης είναι μικρότερη του μισού χρόνου που απαιτείται εάν η επέμβαση γίνει με ανοιχτό χειρουργείο.

Χειρουργική επέμβαση για την κήλη των αθλητών

Η λαπαροσκοπική επέμβαση γίνεται με γενική νάρκωση και είναι σύντομη. Η απώλεια αίματος είναι πολύ μικρή. Η επέμβαση δεν αφήνει ουλές και σημάδια.


Εφαρμόζεται η τεχνική ΤΕΡ (ενδοσκοπική μέθοδος). Κάτω από τον ομφαλό κατά μήκος της μέση γραμμής, γίνονται 3 πολύ μικρές οπές λίγων χιλιοστών, από όπου διέρχονται τα λεπτά χειρουργικά εργαλεία. Η επέμβαση γίνεται χωρίς διατομή περιτονιών, απονευρώσεων ή μυών, με αποτέλεσμα η αποκατάσταση να είναι άμεση. Η χαλάρωση των βουβωνικών στομίων αντιμετωπίζεται με την τοποθέτηση ειδικού πλέγματος για την ενίσχυση του του εξασθενημένου οπισθίου τοιχώματος του βουβωνικού πόρου.


Ο μετεγχειρητικός πόνος είναι πολύ μειωμένος και ανεκτός με κοινά παυσίπονα. Ο ασθενής εξέρχεται από την κλινική σε ένα 24ωρο με οδηγίες του Ιατρού. Στους αθλητές, συνιστάται φυσιοθεραπεία για ταχύτερη αποκατάσταση και επιστροφή στις αθλητικές δραστηριότητες.