2310 252599

Μητροπόλεως 46
Θεσσαλονίκη

2310 252599

Μητροπόλεως 46 Θεσσαλονίκη

Αιμορροϊδες

Αιμορροϊδες – Χειρουργός Δ. Γεωργιάδης – Θεσσαλονίκη

Αιμορροϊδες – Χειρουργός Δ. Γεωργιάδης – Θεσσαλονίκη

Αιμορροϊδες

Όλοι οι άνθρωποι έχουν αιμορροΐδες στην περιοχή του πρωκτού, καθώς αποτελούν φυσιολογικό ανατομικό στοιχείο της περιοχής αυτής. Οι αιμορροϊδες είναι αιμοφόρα αγγεία, μικρές φλέβες και αρτηρίες που μεταφέρουν αίμα στην περιοχή του πρωκτού και σχηματίζουν ένα σύμπλεγμα αγγείων, που ονομάζεται «αιμορροϊδικό πλέγμα». Φυσιολογικά το αιμορροϊδικό πλέγμα είναι γεμάτο με αίμα. Κατά την αφόδευση, με τη χαλάρωση του πρωκτικού σφιγκτήρα, το πλέγμα αδειάζει από το αίμα και ξαναγεμίζει μετά το πέρας της λειτουργίας αυτής. Έτσι οι αιμορροϊδες, σε κάποιο βαθμό, βοηθούν τον πρωκτικό σφιγκτήρα στη σύγκλειση του πρωκτού και συμβάλλουν, έτσι, στην εγκράτεια των κοπράνων.

 

Οι αιμορροΐδες διακρίνονται σε εσωτερικές και εξωτερικές, ανάλογα με την εντόπισή τους εντός ή εκτός του πρωκτικού σωλήνα.

 

Οι εσωτερικές αιμορροΐδες συνήθως δεν προκαλούν συμπτώματα πέρα από ανώδυνη απώλεια μικρών ποσοτήτων αίματος. Μπορεί να προβάλλουν (προπίπτουν) έξω από τον πρωκτό κατά τη διάρκεια της προσπάθειας για αφόδευση, συνήθως όμως επανέρχονται στη θέση τους με το πέρας της. Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις δεν επανέρχονται και τότε μπορούν να προκαλέσουν έντονο πόνο. Οι εξωτερικές αιμορροΐδες καλύπτονται από λεπτό και ευαίσθητο δέρμα σαν πετσάκι. Αυτές έχουν πιο συχνά συμπτώματα, όπως είναι πόνος, καύσος και φαγούρα. Μπορούν να προκαλέσουν έντονο πόνο, όταν συμβεί ενός είδους επιπλοκή που ονομάζεται θρόμβωση με απώλεια μικροποσοτήτων αίματος.

 

Αναλόγως του μεγέθους και του βαθμού προπτώσεως, οι εσωτερικές αιμορροΐδες διακρίνονται σε τέσσερις βαθμούς:

Συμπτώματα

Το πιο κοινό σύμπτωμα των εσωτερικών αιμορροΐδων είναι η αιμορραγία. Συνήθως το αίμα το οποίο οφείλεται σε αιμορροϊδοπάθεια είναι ζωηρό (ανοιχτό) κόκκινο, εμφανίζεται αμέσως μετά την κένωση στο χαρτί υγείας ή πέφτει στη λεκάνη σαν σταγόνα ερυθρού αίματος. Η μακροχρόνια απώλεια αίματος μπορεί να προκαλέσει σιδηροπενική αναιμία.

 

Ένα άλλο σύμπτωμα των αιμορροΐδων είναι η πρόπτωση. Μια εσωτερική αιμορροΐδα μπορεί να προεξέλθει του πρωκτού και να καταστεί επώδυνη και ερεθισμένη. Όταν οι εσωτερικές αιμορροΐδες προπίπτουν, γίνονται ψηλαφητές από τον ασθενή, δημιουργούν ένα αίσθημα βάρους στην περιοχή του πρωκτού και συχνά προκαλούν εκροή βλέννης, η οποία και εμφανίζεται στο εσώρουχο του ασθενούς.

 

Τα συμπτώματα των εξωτερικών αιμορροΐδων μπορεί να περιλαμβάνουν επώδυνο πρήξιμο ή τη δημιουργία σκληρής μάζας γύρω από τον πρωκτό, που προκαλείται από το σχηματισμό θρόμβου εντός του αιμορροϊδικού πλέγματος. Οι αιμορροΐδες θρομβώνονται συνήθως μετά από οξύ επεισόδιο δυσκοιλιότητας ή επανειλημμένες διαρροϊκές κενώσεις, μετά από απότομη άρση βάρους και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Σε θρόμβωση αιμορροΐδας παρατηρείται οξύς πόνος.

 

Η συντηρητική αντιμετώπιση των αιμορροΐδων στοχεύει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων, με αλλαγή συνηθειών και τρόπου διατροφής. Αφορά στη θεραπεία των αιμορροΐδων του πρώτου βαθμού και του δεύτερου βαθμού.

 

Όταν οι αιμορροΐδες επιμένουν παρά τα συντηρητικά μέτρα που θα εφαρμοστούν, παραμένουν διογκωμένες και δεν ξαναμπαίνουν μέσα, κυρίως όμως όταν αιμορραγούν συνεχώς, τότε απαιτείται κάποια επεμβατική μέθοδος.

Θεραπείες

Ο Δρ. Δ. Γεωργιάδης, εφαρμόζει όλες τις τεχνικές θεραπείας, αλλά εάν κρίνεται αναγκαίο και συνδυασμό δύο τεχνικών επέμβασης.

 

Στην τεχνική HAL χρησιμοποιείται ένα ειδικό εργαλείο που εκπέμπει υπερήχους (doppler). Οι υπέρηχοι εντοπίζουν τις αρτηρίες που αιματώνουν τις αιμορροΐδες. Στη συνέχεια οι αρτηρίες αυτές συγκλείονται με ραφές (απολίνωση). Το αποτέλεσμα είναι η σταδιακή συρρίκνωση των αιμορροΐδων μετά το χειρουργείο, λόγω της μικρότερης ποσότητας αίματος που καταλήγει πλέον στις αιμορροΐδες. Η μέθοδος είναι ανώδυνη, διότι δεν αφήνει ανοιχτές πληγές μετά την επέμβαση και είναι ιδανική για αιμορροΐδες 2-3ου βαθμού.

 

Το Laser χρησιμοποιείται για την ριζική δηλαδή αφαίρεση των αιμορροΐδων αντί της χειρουργικής αφαίρεσης, διότι μετεγχειρητικά έχει λιγότερο πόνο και διεθνώς ενδείκνυται για αιμορροΐδες 4ου βαθμού, καθώς και για θρομβωμένες αιμορροΐδες.