2310 252599

Μητροπόλεως 46
Θεσσαλονίκη

2310 252599

Μητροπόλεως 46 Θεσσαλονίκη

Ραγάδα πρωκτού

Ραγάδα πρωκτού – Χειρουργός Δ. Γεωργιάδης – Θεσσαλονίκη

Ραγάδα πρωκτού – Χειρουργός Δ. Γεωργιάδης – Θεσσαλονίκη

Ραγάδα πρωκτού

Ραγάδα ονομάζεται η επιμήκης «πληγή» (έλκος) στον βλεννογόνο του πρωκτού, στο τελικό δηλαδή τμήμα του παχέος εντέρου, το οποίο περιβάλλεται εξωτερικά από το σύμπλεγμα των σφιγκτήρων μυών (έσω και έξω σφιγκτήρας μυς του πρωκτού).

 

Συνηθέστερα εμφανίζεται στην οπίσθια μοίρα του πρωκτικού καναλιού επί της μέσης γραμμής, φθάνοντας μέχρι τις ίνες του έσω σφιγκτήρα του πρωκτού.

 

Η πρωκτική ραγάδα χαρακτηρίζεται ως οξεία όταν έχει διάρκεια εμφάνισης έως 6 εβδομάδες. Αντίθετα, όταν τα συμπτώματα εμμένουν πέραν των 6 εβδομάδων μιλάμε για χρόνια ραγάδα. Στην περίπτωση αυτή η πληγή στον βλεννογόνο και τον υποβλεννογόνιο χιτώνα του πρωκτικού καναλιού είναι πλήρης με συνέπεια να εκτίθενται οι ίνες του έσω σφιγκτήρα στα διερχόμενα κόπρανα και να υπάρχει επιπλέον ο κίνδυνος σχηματισμού αποστήματος/συριγγίου.

 

Συνυπάρχει υπερτροφία του περιβάλλοντος βλεννογόνου που εμποδίζει την επούλωση, καθώς και πάχυνση του δέρματος που καλύπτει εξωτερικά τον πρωκτό, γεγονός που μπορεί να γίνεται αντιληπτό από τον ασθενή ως αιμορροΐδα («δορυφόρος αιμορροΐδα»).

 

Η τυπική ραγάδα στην οπίσθια θέση του πρωκτού προκαλείται συνηθέστερα από τραυματισμό του εντερικού βλεννογόνου κατά τη δίοδο σκληρών κοπράνων, κυρίως σε περιπτώσεις χρόνιας δυσκοιλιότητας ή σε ασθενείς στους οποίους για κάποιο λόγο διαταράχθηκε απότομα η φυσιολογική λειτουργία του εντέρου, όπως μετά από μια χειρουργική επέμβαση ή μετά από χημειοθεραπεία.

 

Στις γυναίκες δεν είναι σπάνια η εμφάνιση ραγάδας στη μέση γραμμή και προς τη μεριά του κόλπου, καθότι εκεί υπάρχει το αδύνατο ορθοκολπικό διάφραγμα. Όταν κατά την κλινική εξέταση ανευρίσκεται ραγάδα σε μη τυπική θέση στον πρωκτό, αναζητούνται άλλες αιτίες, όπως η κολίτιδα (φλεγμονή του εντέρου), καρκίνος του πρωκτού.

Θεραπεία της ραγάδας πρωκτού

Η οξεία ραγάδα μπορεί σε αρκετές περιπτώσεις να αντιμετωπιστεί επιτυχώς με συντηρητική θεραπεία, που περιλαμβάνει διατροφικές και άλλες αλλαγές ή και ειδικές αλοιφές. Η χρήση botox δεν φαίνεται να οδηγεί σε αποτελέσματα διαρκείας.

 

Οι χρόνιες ή οι υποτροπιάζουσες περιπτώσεις συνήθως απαιτούν χειρουργείο. Η κλασική χειρουργική επέμβαση (πλάγια έσω σφιγκτηροτομή) μπορεί να προσφέρει ανακούφιση από τον πόνο και επούλωση της ραγάδας, αλλά συνοδεύεται από ένα μικρό ποσοστό κινδύνου εμφάνισης ακράτειας των κοπράνων.

 

Η αντιμετώπιση της ραγάδας με laser δεν εγκυμονεί κίνδυνο ακράτειας. Προκαλεί λύση του σπασμού, νεαροποίηση των ιστών και έναρξη της επουλωτικής διαδικασίας. Τα αποτελέσματα είναι εξαιρετικά με ανακούφιση από τον πόνο κατά τις αμέσως επόμενες ημέρες από το χειρουργείο, ταχεία επούλωση της ραγάδας (συνήθως εντός 1-2 εβδομάδων), υψηλά ποσοστά επιτυχίας (περίπου 95%), σχεδόν μηδενική πιθανότητα υποτροπής

 

Συχνά, επειδή ένας μεγάλος αριθμός ασθενών με ραγάδα υποφέρει και από την αιμορροΐδες, με το LASER, μπορούν να αντιμετωπιστούν στην ίδια χειρουργική επέμβαση τόσο η ραγάδα όσο και οι αιμορροΐδες.