Παχύ έντερο – Κολεκτομή – Γεωργιάδης Δημήτριος Θεσσαλονίκη
Παχύ έντερο – Κολεκτομή – Γεωργιάδης Δημήτριος Θεσσαλονίκη
Το παχύ έντερο έχει μήκος ενάμιση μέτρο και διάμετρο 5 – 8 εκατοστά. Αποτελεί τη συνέχεια του λεπτού εντέρου. Διακρίνεται στο κόλον και στο τμήμα που βρίσκεται μέσα στην πύελο (τη λεκάνη) που ονομάζεται ορθό (ή απευθυσμένο). Έχει σημαντική συμβολή στη διαδικασία της πέψης.
Κολεκτομή, ονομάζεται η αφαίρεση ενός τμήματος ή ολόκληρου του παχέος εντέρου. Διενεργείται για την αντιμετώπιση καλοηθών και καρκινικών όγκων, όπως:
- Καρκίνος του παχέος εντέρου, που αποτελεί τη δεύτερη αιτία θανάτου από καρκίνο. Αντιμετωπίζεται μόνο χειρουργικά και εάν διαγνωστεί εγκαίρως, μπορεί να προσφέρει πλήρη ίαση. Περιλαμβάνει την αφαίρεση του τμήματος του παχέος εντέρου που φέρει τον όγκο καθώς και των περιοχικών λεμφαδένων. Η λαπαροσκοπική αντιμετώπιση του καρκίνου του παχέος εντέρου είναι η αποτελεσματική και ασφαλής χειρουργική θεραπεία.
- Εκκολπώματα, δηλαδή μικρές σακοειδών προσεκβολές, που δημιουργούνται σε αδύναμο σημείο του τοιχώματος του παχέος εντέρου, εξαιτίας των πιέσεων που αναπτύσσονται μέσα στον αυλό του εντέρου κατά τη δίοδο των κοπράνων.
- Πολύποδες του παχέος εντέρου που δεν μπορούν να εξαιρεθούν ενδοσκοπικά.
- Αιμορραγία
- Ελκώδης κολίτιδα
- Ισχαιμία
- Πρόπτωση ορθού
Επεμβάσεις κολεκτομής
Υφολική κολεκτομή ονομάζεται η αφαίρεση όλου του παχέος εντέρου εκτός από το ορθό. Διενεργείται συνηθέστερα σε σοβαρές περιπτώσεις ελκώδους κολίτιδας, εντερικής απόφραξης ή αιμορραγίας.
Ολική κολεκτομή ονομάζεται η αφαίρεση όλου του παχέος εντέρου μαζί με το τμήμα του ορθού. Περιλαμβάνει και την ειλεοπρωκτική αναστόμωση, δηλαδή την ένωση του λεπτού εντέρου με τον πρωκτό ή την μόνιμη ειλεοστομία, δηλαδή την παρά φύση έδρα. Διενεργείται συνήθως σε περιπτώσεις ελκώδους κολίτιδας ή διάχυτης παρουσίας πολυπόδων στο παχύ έντερο.
Η μορφή της κολεκτομής διαφέρει αναλόγως με το τμήμα του παχέος εντέρου που θα αφαιρεθεί, σύμφωνα με τις ανάγκες της πάθησης. Στόχος, να διατηρείται η επαρκής αγγείωση και η λειτουργικότητα του εναπομείναντος τμήματος του εντέρου μετά την αφαίρεση του καρκινικού, κυρίως, τμήματος:
- Η δεξιά ημικολεκτομή: Αφαίρεση του δεξιού τμήματος του παχέος εντέρου – δεξιό κόλον. Η αποκατάσταση της συνέχειας του εντέρου γίνεται με αναστόμωση του τελικού ειλεού με το άκρο του απομένοντος εγκαρσίου κόλου.
- Η δεξιά κολεκτομή: Ο όγκος εντοπίζεται από την αρχή της δεξιάς κολικής καμπής και περιφερικά του εντέρου μέχρι και την αρχή του εγκαρσίου κόλου. Η αποκατάσταση της συνέχειας του εντέρου γίνεται με αναστόμωση του τελικού ειλεού με το άκρο του απομένοντος εγκαρσίου κόλου.
- Η εγκαρσιεκτομή: Αφαίρεση του οριζόντιου τμήματος του παχέος εντέρου – εγκάρσιο κόλον, όταν ο όγκος εντοπίζεται στην μεσότητα του εγκαρσίου. Η αποκατάσταση της συνέχειας του εντέρου γίνεται με αναστόμωση του ανιόντος κόλου με το κατιόν κόλο.
- Η αριστερή ημικολεκτομή: Αφαίρεση του αριστερού τμήματος του παχέος εντέρου – αριστερό κόλον, όταν ο όγκος εντοπίζεται από την αριστερή κολική καμπή και περιφερικά του εντέρου μέχρι την αρχή το σιγμοειδούς. Η αποκατάσταση της συνέχειας του εντέρου γίνεται με αναστόμωση του εγκάρσιου κόλου με το σιγμοειδές κόλο.
- Αριστερή κολεκτομή: Αφαίρεση της αριστερής κολική καμπή αν κριθεί απαραίτητο και του κατιόντος κόλου μέχρι την αρχή του σιγμοειδούς.
- Η σιγμοειδεκτομή: Αφαίρεση τμήματος του αριστερού κόλου που ονομάζεται σιγμοειδές κόλον. Η αποκατάσταση της συνέχειας του εντέρου γίνεται με αναστόμωση του κατιόντος κόλου με το ορθό.
- Η κοιλιοπερινεϊκή εκτομή: Αφαίρεση του σιγμοειδούς κόλου και του ορθού, όταν ο όγκος εντοπίζεται στα ανατομικά όρια του σιγμοειδούς, μέχρι και τα πρώτα εκατοστά του ορθού. Με την επέμβαση αυτή αφαιρείται όλο το σιγμοειδές.
- Χαμηλή πρόσθια εκτομή: Αφαίρεση του ορθού μέχρι το σιγμοειδές. Είναι εφικτή η λειτουργική αναστόμωση του σιγμοειδούς με τα τελευταία εκατοστά του ορθού και δεν χρειάζεται παρά φύση έδρα.
- Κοιλιοπερινεϊκή εκτομή: Αφαίρεση του τελικού τμήματος του ορθού μαζί με τους σφικτήρες του πρωκτού. Το σιγμοειδές έντρο εκστομώνεται στο πλάγιο κοιλιακό τοίχωμα, δημιουργώντας παρά φύση έδρα.
Λαπαροσκοπική κολεκτομή
Η επέμβαση γίνεται με γενική νάρκωση στα χέρια έμπειρου λαπαροσκόπου χειρουργού αλλά και με ανοιχτή επέμβαση
Η λαπαροσκοπική κολεκτομή υπερέχει διότι ο χειρουργός κάνει 4 ή 5 πολύ μικρές τομές/ οπές από τις οποίες εισάγονται τα μικροχειρουργικά εργαλεία και η μικροκάμερα η οποία επιτρέπει στον χειρουργό να βλέπει τα εσωτερικά όργανα του ασθενούς σε μεγέθυνση στην οθόνη μιας τηλεόρασης. Μία από τις μικρές τομές μεγαλώνει 4-6 εκατοστά στο τέλος της επέμβασης προκειμένου να εξέλθει το τμήμα του εντέρου που έχει αφαιρεθεί.
Τα πλεονεκτήματα της λαπαροσκοπικής κολεκτομής είναι:
- Το μικρότερο χειρουργικό τραύμα
- Η μικρότερη απώλεια αίματος
- Η γρηγορότερη λειτουργία του εντέρου
- Ο μικρότερος μετεγχειρητικός πόνος
- Το αισθητικά καλύτερο αποτέλεσμα
- Ο μικρότερος χρόνος παραμονής στην κλινική
- Η συντομότερη επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες
Ανοιχτή επέμβαση με τομή στην κοιλιά γίνεται σε περιπτώσεις ασθενών με παχυσαρκία, ιστορικό προηγούμενων πολλαπλών επεμβάσεων στην κοιλιά, που ίσως έχουν δημιουργήσει πολλές συμφύσεις, αιμορραγικά προβλήματα κατά τη διάρκεια της επέμβασης και η αδυναμία λήψης καθαρής εικόνας των οργάνων.