2310 252599

Μητροπόλεως 46
Θεσσαλονίκη

2310 252599

Μητροπόλεως 46 Θεσσαλονίκη

Πότε είναι αναγκαία η επέμβαση;

Πότε είναι αναγκαία η επέμβαση – Δρ. Δημήτριος Γεωργιάδης

Πότε είναι αναγκαία η επέμβαση – Δρ. Δημήτριος Γεωργιάδης

Ως παχυσαρκία, με απλές λέξεις, καθορίζεται η περίσσεια σωματικού βάρους. «Κακοήθης» ή «νοσογόνος» παχυσαρκία χαρακτηρίζεται διεθνώς, όταν ισχύουν τα παρακάτω:

 

Ο Δείκτης μάζας σώματος ή αγγλικά BODY MASS INDEX (BMI) είναι η μέτρηση του σωματικού λίπους βασισμένη στο ύψος και το βάρος που έχουν ενήλικες άνδρες και γυναίκες (παρόλα αυτά , οι bodybuilders και άνθρωποι γενικώς που έχουν μεγάλη μυϊκή μάζα θα έχουν υψηλό BMI αλλά δεν είναι παχύσαρκοι).

 

BMI= kg (βάρος) / m2 (ύψος)

 

Ακολουθεί η κατάταξη του BMI:

BMIKAΤΑΣΤΑΣΗ
<19Αδύνατοι
19-24,9Κανονικοί
25-29,9Υπέρβαροι
30-34,9Παχύσαρκοι class 1
35-39.9Παχύσαρκοι class 2
>40Super/extreme παχύσαρκοι

Επιπλοκές της Παχυσαρκίας

Μικρότερης διάρκειας προβλεπόμενη ζωή :

Συγκρινόμενοι με ανθρώπους κανονικού βάρους, οι παχύσαρκοι έχουν 50-100% αυξημένη πιθανότητα να πεθάνουν νωρίτερα. Η τελευταία σχετική μελέτη παρουσίασε ότι περίπου 112,000 θάνατοι/χρόνο έχουν σχέση με την παχυσαρκία στις ΗΠΑ.

Περισσότερες πιθανότητες να συμβούν τα εξής :

-Διαβήτης (τύπου ΙΙ)

-προβλήματα αρθρώσεων (αρθρίτις)
-Υπέρταση
-Καρδιακή νόσος
-Χολοκυστοπάθεια
-Διάφοροι τύποι καρκίνων (μαστού-τραχήλου μήτρας-παχέως εντέρου)
-Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση
-Προβλήματα αναπνοής (sleep apnea-άσθμα)
-Ψυχολογικά προβλήματα (κατάθλιψη)
-Προβλήματα γονιμότητας και εγκυμοσύνης
-Σεξουαλική ανεπάρκεια

Κοινωνική ζωή :

-Αρνητική αυτοεκτίμηση
-Κοινωνική απομόνωση

Παχυσαρκία: Η νόσος και τρόποι αντιμετώπισης

Ο ρόλος της Βαριατρικής

Από την ελληνική ρίζα της λέξης «Βάρος», προέρχεται η διεθνής ορολογία Βαριατρική (Bariatric) και αντίστοιχα οι επιστήμονες ‘’Bariatricians’’ , που ασχολούνται με την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας. Συνήθως, πρόκειται για ιατρούς διατροφολόγους που επιβλέπουν ένα πρόγραμμα απώλειας και διατήρησης βάρους. Ανάλογα με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει κάθε παχύσαρκος , υπάρχει ομάδα ιατρών εξειδικευμένων (ψυχίατροι , ενδοκρινολόγοι, γαστρεντερολόγοι, καρδιολόγοι , πνευμονολόγοι) για να τα επιλύσει.

 

Οι περισσότεροι άνθρωποι επαναπροσλαμβάνουν τα 2/3 της απώλειας βάρους σε ένα χρόνο και τα υπόλοιπα σε πέντε χρόνια. Το πρόβλημα όμως της παχυσαρκίας φαίνεται ότι αφορά και την παιδική-εφηβική ηλικία, κάτι που δυστυχώς αυξάνεται παγκοσμίως

 

Η χειρουργική αντιμετώπιση της παχυσαρκίας ή Bariatric Surgery ή Weight Loss Surgery αφορά διάφορες χειρουργικές επεμβάσεις τροποποίησης του γαστρεντερικού σωλήνα για να μειωθεί η πρόσληψη και η απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών της τροφής.

 

*Δεν αφορά καθόλου τις επεμβάσεις αφαίρεσης λίπους ή λιποαναρρόφησης ή κοιλιοπλαστικής!!!

Ενδείξεις Χειρουργικής αντιμετώπισης της παχυσαρκίας

Οι ενδείξεις χειρουργικής αντιμετώπισης της παχυσαρκίας αφορούν συνήθως ανθρώπους με BMI>40kg/m2 οι οποίοι απέτυχαν σε προγράμματα διαίτης και εξάσκησης και παρουσιάζουν συνήθως διάφορες συνοδές ασθένειες όπως υπέρταση , διαβήτη (τύπου ΙΙ), υπερλιπιδαιμία, sleep apnea κ.α.

 

Η σχέση μεταξύ χειρουργού και ασθενούς είναι πολύ σημαντική και πολλές φορές η από κοινού απόφαση για το είδος της επιθυμητής χειρουργικής επέμβασης είναι αποτέλεσμα πολύωρων συζητήσεων. Ο ασθενής πρέπει να γνωρίζει τις πιθανές επιπλοκές-παρενέργειες, καθώς επίσης και τις πιθανότητες επανεπέμβασης , και κυρίως τα σύνδρομα δυσαπορρόφησης που προσωρινά εγκαθίστανται μετά από ορισμένες τέτοιες επεμβάσεις.

Κατάταξη:

Επεμβάσεις δυσαπορρόφησης

Παρότι μειώνουν και το μέγεθος του στομάχου, βασίζονται κυρίως στη δημιουργία δυσαπορρόφησης:

Επεμβάσεις μείωσης όγκου στομάχου

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ

Συνοψίζοντας, παρατηρούμε ότι οι επεμβάσεις δυσαπορρόφησης προηγούνται στην απώλεια βάρους από τις επεμβάσεις μείωσης όγκου στομάχου. Μία μετα-ανάλυση από το UCLA αναφέρει τα ακόλουθα αποτελέσματα σε 36 μήνες :

 

BPD-53 kgr

 

RYGBP-41 kgr

 

AGB -35 kgr

 

VBG-32 kgr

 

Μία μελέτη από την Αυστραλία συνέκρινε το lap banding  χωρίς  χειρουργική αντιμετώπιση ομάδα  80 ασθενών (BMI 30-35). Σε δύο χρόνια η χειρουργημένη ομάδα έχασε 21,6% του αρχικού υπερβάρους και είχαν στατιστικώς σημαντική βελτίωση στην  υπέρταση, έλεγχο του διαβήτη της HDL χοληστερόλης.

Επιπλοκές

Οι επιπλοκές στη βαριατρική χειρουργική είναι αρκετές και άλλες συχνές, άλλες  όχι. Η βελτίωση όμως που εμφανίζει η ποιότητα ζωής υπέρβαρων ανθρώπων σε όλους τους τομείς (κοινωνικούς, ψυχολογικούς) αναγκάζει τη σύγχρονη Ιατρική να εξελίσσεται συνεχώς για να φθάσει το επίπεδο αυτών των επεμβάσεων πολύ υψηλά. Έτσι , όλες αυτές οι επεμβάσεις πλέον γίνονται λαπαροσκοπικά, μειώνοντας τις άμεσες και απώτερες μετεγχειρητικές επιπλοκές , το χρόνο νοσηλείας , το μετεγχειρητικό πόνο και το κόστος αυτών των επεμβάσεων.

 

Ο Χειρουργός Βαριατρικής, Δρ. Δημήτριος Γεωργιάδης, με μακρά μετεκπαίδευση και εξειδίκευση σε όλες τις σύγχρονες τεχνικές της χειρουργικής της νοσογόνου παχυσαρκίας, θα συζητήσει μαζί σας το πρόβλημά σας και τον επιδιωκόμενο στόχο, σε συνδυασμό με την κατάσταση της υγείας σας. Θα σας προτείνει εξατομικευμένα, ποια από τις χειρουργικές επεμβάσεις που διενεργεί με Λαπαροσκοπική Χειρουργική, μπορεί να έχει για εσας το πιο ασφαλές επεμβατικό αποτέλεσμα και το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για την απώλεια βάρους. Ρωτήστε μας.