2310 252599

Μητροπόλεως 46
Θεσσαλονίκη

2310 252599

Μητροπόλεως 46 Θεσσαλονίκη

Συνδυαστική επέμβαση Sleeve gastrectomy + duodenal switch

Συνδυαστική επέμβαση και duodenal switch – Δρ. Γεωργιάδης Δ.

Συνδυαστική επέμβαση και duodenal switch – Δρ. Γεωργιάδης Δ.

Σε ασθενείς με εξαιρετικά υψηλό ΔΜΣ και μεγάλο χειρουργικό κίνδυνο, η επέμβαση μπορεί να υλοποιηθεί σε δύο χρόνους: Στην πρώτη φάση μπορεί να γίνει η γαστρεκτομή Sleeve και όταν υπάρξει μια σημαντική απώλεια βάρους, να γίνει δεύτερη επέμβαση για 12δακτυλική εκτροπή.

 

Η επέμβαση BPD/DS περιέχει μερική κάθετη γαστρεκτομή όπου μειώνεται το στομάχι κατά μήκος του ελάσσονος τόξου , μειώνοντας τη χωρητικότητα σε -150cc , αλλά διατηρώντας τη φυσιολογική λειτουργικότητα, στη συνέχεια μετά τον πυλωρό , στο α’ τμήμα του δωδεκαδακτύλου, κόπτεται η συνέχεια του και αναστομώνεται στο σημείο αυτό μια έλικα ειλεού. Έτσι, διατηρείται το α’ τμήμα του δωδεκαδακτύλου, αλλά και ο πυλωρός, που σημαίνει ότι οι τροφές πέπτονται φυσιολογικά στο στομάχι πριν φύγουν από τον πυλωρό προς το λεπτό έντερο .

 

Το στοιχείο της δυσαπορρόφησης είναι ότι διαχωρίζει τη ροή των τροφών από τη ροή των χολοπαγκρεατικών υγρών και την ξαναενώνει στον κοινό σωλήνα λίγο πριν από το παχύ έντερο. Αυτή σημαίνει ότι υπαρχει περιορισμένη απορρόφηση λίπους(στον κοινό σωλήνα) , αλλά και μειωμένη απορρόφηση θερμίδων στον εντερικό σωλήνα. Από τη στιγμή όμως που δεν μπορούν να απορροφήσουν όλο το καταναλωθέν λίπος, δεν μπορούν να απορροφήσουν και τις λιποδιαλυτές βιταμίνες(A,D,E,K) και έτσι πρέπει να παίρνουν συμπληρώματα βιταμινών ημερησίως για το υπόλοιπο της ζωής τους. Επίσης , πρέπει να προστεθεί και ασβέστιο λόγω της μειωμένης απορρόφησης, αλλά και σίδηρος . Σε πολλούς από αυτούς τους ασθενείς εμφανίζεται μετεγχειρητικά διάρροια, η οποία πρέπει να αντιμετωπίζεται με ενδοφλέβια χορήγηση υγρών και φαρμακευτική βοήθεια.

 

Συνοψίζοντας, παρατηρούμε ότι οι επεμβάσεις δυσαπορρόφησης προηγούνται στην απώλεια βάρους από τις επεμβάσεις μείωσης όγκου στομάχου. Μία μετα-ανάλυση από το UCLA αναφέρει τα ακόλουθα αποτελέσματα σε 36 μήνες :

 

BPD-53 kgr

 

RYGBP-41 kgr

 

AGB -35 kgr

 

VBG-32 kgr

 

Μία μελέτη από την Αυστραλία συνέκρινε το lap bending  χωρίς  χειρουργική αντιμετώπιση ομάδα  80 ασθενών (BMI 30-35). Σε δύο χρόνια η χειρουργημένη ομάδα έχασε 21,6% του αρχικού υπερβάρους και είχαν στατιστικώς σημαντική βελτίωση στην  υπέρταση, έλεγχο του διαβήτη της HDL χοληστερόλης.