Τα κοιλιακά μας τοιχώματα χαρακτηρίζονται από ομάδες μυών και συνδέσμων που στόχο έχουν να κρατούν και να συγκρατούν (σε μεγάλη αύξηση της ενδοκοιλιακής πίεσης) τα σπλάχνα μας. Με τη λέξη κήλη ονομάζουμε την έξοδο ή προβολή ενός ενδοκοιλιακού οργάνου (έντερο ή οποιοδήποτε σπλάχνο) από μια ευένδοτη θέση ή χάσμα του κοιλιακού τοιχώματος.
Τι είναι οι Κήλες – Χειρουργός Δ. Γεωργιάδης – Θεσσαλονίκη
Τι είναι οι Κήλες – Χειρουργός Δ. Γεωργιάδης – Θεσσαλονίκη
Προδιαθεσικοί παράγοντες για κήλη
- Ατελής διάπλαση των κοιλιακών τοιχωμάτων που προκαλεί κήλες στα νεογνά-βρέφη.
- Εκφύλιση-χάλαση των κοιλιακών τοιχωμάτων λόγω ηλικίας-υποσιτισμού-κακής διατροφής.
- Η συστηματική και χρόνια αύξηση της ενδοκοιλιακής πίεσης που δημιουργείται από καταστάσεις όπως παχυσαρκία, χρόνιος βήχας, δυσκοιλιότητα, πολλοί τοκετοί και βαριά χειρωνακτική εργασία.
Τύποι κηλών
Οι κήλες ονομάζονται ανάλογα με τη θέση εντοπισής τους αλλά και τον μηχανισμό δημιουργίας τους. Οι συνηθέστερες είναι:
- Βουβωνοκήλη ευθεία ή λοξή, που εμφανίζεται στο ύψος του βουβωνικού συνδέσμου, στην περιοχή δηλαδή που ο μηρός ενώνεται με τον κυρίως κορμό του σώματος μας.
- Επιγαστρική κήλη ή κήλη λευκής γραμμής που εμφανίζεται στην περιοxή ανάμεσα στους πλάγιους κοιλιακούς μύες, στο στέρνο.
- Ομφαλοκήλη που εμφανίζεται στην περιοχή του ομφαλού
- Μηροκήλη που εμφανίζεται αντίστοιχα στη βουβωνική περιοχή και στην έξοδο των μηριαίων αγγείων του κάτω σκέλους απο τον κορμό προς τον μηρό.
- Κήλη των αθλητών ή σύνδρομο κοιλακών προσαγωγών που εμφανίζεται στη βουβωνική περιοχή σε αθλητές, με αιτία την χαλάρωση των βουβωνικών στομίων και τη ρήξη απονευρώσεων, μυών ή συνδέσμων της περιοχής.
- Μετεγχειρητική κήλη που εμφανίζεται πάνω στη χειρουργική τομή μιας προηγούμενης επέμβασης.
Διάγνωση – αντιμετώπιση της κήλης
Όταν ένα άτομο διαπιστώσει διόγκωση σε κάποιο μέρος του σώματος, πρέπει να επισκεφθεί Γενικό Χειρουργό για εκτίμηση του αιτίου που την προκαλεί. Η κλινική εξέταση από έναν έμπειρο στις κήλες χειρουργό, δίνει ασφαλή εκτίμηση. Εάν για κάποιο λόγο υπάρχουν ενδείξεις για συνυπάρχον νόσημα ζητά τη διενέργεια απεικονιστικών εξετάσεων, όπως ακτινογραφία, αξονική, μαγνητική.
Οι κήλες μπορεί να μείνουν επί χρόνια χωρίς συμπτωματολογία και όταν τις πιέζουμε με το δάχτυλό μας να ανατάσσονται. Ωστόσο, αυτό είναι προσωρινό. Οι κήλες δεν μικραίνουν, δεν εξαφανίζονται. Αντιθέτως, συνήθως μεγαλώνουν και γίνονται συμπτωματικές, δηλαδή προκαλούν στην περιοχή, πόνο, βάρος, κ.α.
Ο κίνδυνος ελοχεύει όταν μία κήλη μεγαλώνει και δεν ανατάσσεται, διότι μπορεί να διακοπεί η αιμάτωση του οργάνου που προπίπτει (στραγγαλισμός) και στη συνέχεια να νεκρωθεί το τμήμα του οργάνου που βρίσκεται εντός της κήλης. Αυτές οι κήλες ονομάζονται περισφιγμένες προκαλούν οίδημα και ισχυρότατο πόνο. Αντιμετωπίζονται μόνο με επείγον χειρουργείο διότι μπορεί να προκληθεί περιτονίτιδα και σηψαιμία και να κινδυνεύσει η ζωή του ασθενούς.
Γενικότερα, η θεραπεία της κήλης είναι αποκλειστικά χειρουργική. Όταν διενεργείται λαπαροσκοπικά, ο ασθενής επιστρέφει άμεσα στο σπίτι του. Το χειρουργείο περιλαμβάνει την ανάταξη του οργάνου μέσα στην κοιλιά, την ενίσχυση του αδύναμου κοιλιακού τοιχώματος με την τοποθέτηση ειδικού κατά περίπτωση πλέγματος για την διόρθωση του ελλείμματος (τρύπας).
Κήλες: Ορισμός, Συμπτώματα και Χειρουργικές Θεραπείες
Γιατί εμάς;
Ο Δρ. Δημήτριος Γεωργιάδης είναι ο εξειδικευμένος Χειρουργός του Κέντρου Κήλης, διότι:
- Έχει στο βιογραφικό του πάνω από 2.000 επεμβάσεις αποκατάστασης κήλης: βουβωνοκήλης, ομφαλοκήλης, κοιλιοκήλης, μηροκήλης, κήλης μέσης γραμμής, κήλης των αθλητών, μετεγχειρητική κήλη, παραστομιακή κήλη.
- Έχει ειδικευθεί στις τεχνικές αποκατάστασης της κήλης των κοιλιακών τοιχωμάτων (Τεχνική TEP, Τεχνική TAPP).
- Χρησιμοποιεί τις πιο σύγχρονες μεθόδους της ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής.
- Είναι ο πρώτος χειρουργός που πραγματοποίησε την τεχνική της λαπαροσκόπησης για την αποκατάσταση κήλης στη Θεσσαλονίκη το 1998.