2310 252599

Μητροπόλεως 46
Θεσσαλονίκη

2310 252599

Μητροπόλεως 46 Θεσσαλονίκη

Τι είναι οι κήλες

Τα κοιλιακά μας τοιχώματα χαρακτηρίζονται από ομάδες μυών και συνδέσμων που στόχο έχουν να κρατούν και να συγκρατούν (σε μεγάλη αύξηση της ενδοκοιλιακής πίεσης) τα σπλάχνα μας. Με τη λέξη κήλη ονομάζουμε την έξοδο ή προβολή ενός ενδοκοιλιακού οργάνου (έντερο ή οποιοδήποτε σπλάχνο) από μια ευένδοτη θέση ή χάσμα του κοιλιακού τοιχώματος.

Τι είναι οι Κήλες – Χειρουργός Δ. Γεωργιάδης – Θεσσαλονίκη

Τι είναι οι Κήλες – Χειρουργός Δ. Γεωργιάδης – Θεσσαλονίκη

Τι είναι οι Κήλες – Χειρουργός Δ. Γεωργιάδης – Θεσσαλονίκη

Προδιαθεσικοί παράγοντες για κήλη

Τύποι κηλών

Οι κήλες ονομάζονται ανάλογα με τη θέση εντοπισής τους αλλά και τον μηχανισμό δημιουργίας τους. Οι συνηθέστερες είναι:

Διάγνωση – αντιμετώπιση της κήλης

Όταν ένα άτομο διαπιστώσει διόγκωση σε κάποιο μέρος του σώματος, πρέπει να επισκεφθεί Γενικό Χειρουργό για εκτίμηση του αιτίου που την προκαλεί. Η κλινική εξέταση από έναν έμπειρο στις κήλες χειρουργό, δίνει ασφαλή εκτίμηση. Εάν για κάποιο λόγο υπάρχουν ενδείξεις για συνυπάρχον νόσημα ζητά τη διενέργεια απεικονιστικών εξετάσεων, όπως ακτινογραφία, αξονική, μαγνητική.

 

Οι κήλες μπορεί να μείνουν επί χρόνια χωρίς συμπτωματολογία και όταν τις πιέζουμε με το δάχτυλό μας να ανατάσσονται. Ωστόσο, αυτό είναι προσωρινό. Οι κήλες δεν μικραίνουν, δεν εξαφανίζονται. Αντιθέτως, συνήθως μεγαλώνουν και γίνονται συμπτωματικές, δηλαδή προκαλούν στην περιοχή, πόνο, βάρος, κ.α.

Ο κίνδυνος ελοχεύει όταν μία κήλη μεγαλώνει και δεν ανατάσσεται, διότι μπορεί να διακοπεί η αιμάτωση του οργάνου που προπίπτει (στραγγαλισμός) και στη συνέχεια να νεκρωθεί το τμήμα του οργάνου που βρίσκεται εντός της κήλης. Αυτές οι κήλες ονομάζονται περισφιγμένες προκαλούν οίδημα και ισχυρότατο πόνο. Αντιμετωπίζονται μόνο με επείγον χειρουργείο διότι μπορεί να προκληθεί περιτονίτιδα και σηψαιμία και να κινδυνεύσει η ζωή του ασθενούς.

 

Γενικότερα, η θεραπεία της κήλης είναι αποκλειστικά χειρουργική. Όταν διενεργείται λαπαροσκοπικά, ο ασθενής επιστρέφει άμεσα στο σπίτι του. Το χειρουργείο περιλαμβάνει την ανάταξη του οργάνου μέσα στην κοιλιά, την ενίσχυση του αδύναμου κοιλιακού τοιχώματος με την τοποθέτηση ειδικού κατά περίπτωση πλέγματος για την διόρθωση του ελλείμματος (τρύπας).

Κήλες: Ορισμός, Συμπτώματα και Χειρουργικές Θεραπείες

Γιατί εμάς;

Ο Δρ. Δημήτριος Γεωργιάδης είναι ο εξειδικευμένος Χειρουργός του Κέντρου Κήλης, διότι: