2310 252599

Μητροπόλεως 46
Θεσσαλονίκη

2310 252599

Μητροπόλεως 46 Θεσσαλονίκη

Βουβωνοκήλη

Βουβωνοκήλη – Δημήτριος Γεωργιάδης Χειρουργός Θεσσαλονίκη

Βουβωνοκήλη – Δημήτριος Γεωργιάδης Χειρουργός Θεσσαλονίκη

Βουβωνοκήλη

Είναι η κήλη που εμφανίζεται στη βουβωνική χώρα (δηλαδή μεταξύ κοιλιάς και μηρού) και αποτελεί ένα φούσκωμα από την παρουσία κοιλιακού σπλάχνου π.χ. έντερο, που διαπερνά το κοιλιακό τοίχωμα και βρίσκεται κάτω από το δέρμα. Συνήθως, στο σημείο εκείνο που ενώνεται το κάτω μέρος του σώματος με τα πόδια, δεξιά, αριστερά ή και από τις δύο πλευρές.

 

Η βουβωνοκήλη αποτελεί τη συχνότερη κήλη στον άνθρωπο, με σαφή προδιάθεση στον άνδρα σε σχέση με τη γυναίκα 10:1.

 

Η βουβωνοκήλη συνήθως δημιουργείται λόγω η αύξηση της πίεσης που προκύπτει από χειρωνακτική εργασία που περιλαμβάνει σήκωμα μεγάλου βάρους, λόγω παχυσαρκίας, εγκυμοσύνης, χρόνιου βήχα, χρόνιας δυσκοιλιότητας αλλά και χωρίς να συντρέχει καμία από τις παραπάνω αιτίες, αλλά επειδή είναι από τη γέννηση του ατόμου, χαλαροί οι σύνδεσμοι των κοιλιακών τοιχωμάτων στη συγκεκριμένη περιοχή.

Τι είναι οι Κήλες – Χειρουργός Δ. Γεωργιάδης – Θεσσαλονίκη

Βουβωνοκήλη συμπτώματα

Οι ασθενείς με βουβωνοκήλη αναφέρουν ένα εξόγκωμα στη βουβωνική περιοχή, που συνήθως δεν προκαλεί πόνο, αλλά μία απροσδιόριστη ενόχληση, ένα βάρος ή ένα κάψιμο. Μπορεί να φουσκώνει και να ξεφουσκώνει ανάλογα αν ο ασθενής σηκώνει βάρος ή ξαπλώνει σε ηρεμία.
Η διάγνωσή της γίνεται από Γενικό Χειρουργό ο οποίος εάν διαθέτει εμπειρία, μπορεί με την ψηλάφηση να αποκλείσει άλλες αιτίες όπως σκωληκοειδίτιδα, φλεγμονώδη νόσο του εντέρου, κ.α.

 

Η κήλη δεν εξαφανίζεται ποτέ μόνη της. Όταν σταματά να μπαίνει και να βγαίνει αυτόματα, και βρίσκεται συνεχώς έξω, κάτω από το δέρμα, τότε ονομάζεται επιπλεγμένη, μη ανατάξιμη, και έχει πιθανότητες να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα, όπως περίσφιξη. Στην περίπτωση αυτή το περιεχόμενο σπλάγχνο π.χ. έντερο μπορεί να χάσει την αιμάτωση του, γιατί έχει «σφηνώσει», με πιθανότητα να νεκρωθεί. Για να μην φτάσουμε σε αυτό το στάδιο, απαιτείται χειρουργική θεραπεία της βουβωνοκήλης, η οποία έτσι και αλλιώς αποτελεί μονόδρομο στην αντιμετώπισή της.

Είδη βουβωνοκήλης

Η βουβωνοκήλη διαχωρίζεται σε λοξή και ευθεία.

Σπάνιες μορφές βουβωνοκήλης:

Γιατί λαπαροσκοπική αποκατάσταση βουβωνοκήλης​

Η επέμβαση για την αποκατάσταση της βουβωνοκήλης γίνεται με ανοιχτή χειρουργική και με λαπαροσκοπική χειρουργική. Ωστόσο, βάσει της διεθνούς βιβλιογραφίας, σε έμπειρα χέρια, η λαπαροσκοπική εγχείρηση για βουβωνοκήλη προσφέρει συνολικά τα περισσότερα πλεονεκτήματα από την ανοιχτή χειρουργική επέμβαση. Αποδεδειγμένα η λαπαροσκοπική αποκατάσταση για βουβωνοκήλη αποτελεί ένδειξη σε νέα και δραστήρια άτομα, τα οποία επιθυμούν να επιστρέψουν πολύ γρηγορά στην φυσιολογική τους δραστηριότητα ή σε άτομα που έχουν ανάγκη λόγω ηλικίας ή συνοδών νοσημάτων από μια πολύ ταχεία ανάρρωση και κινητοποίηση. Επίσης:

Τεχνικές λαπαροσκοπικής επέμβασης βουβωνοκήλης

Η χρήση της λαπαροσκόπησης στην εγχείρηση της βουβωνοκήλης, επιτρέπει στο χειρουργό να αναγνωρίζει την κήλη και την γύρω ανατομία με μεγάλη ευκρίνεια και μεγέθυνση, κοιτώντας απευθείας με την λαπαροσκοπική ειδική κάμερα.

Υπάρχουν δυο τεχνικές λαπαροσκοπικής αποκατάστασης, οι οποίες εφαρμόζονται και οι δύο με μεγάλη εξειδίκευση από τον Δρ. Δημήτριο Γεωργιάδη:

Πλεονεκτήματα της λαπαροσκοπικής επέμβασης

Τα μετεγχειρητικά πλεονεκτήματα ελάχιστα επεμβατικής τεχνικής που αφορά την πλαστική για βουβωνοκήλη, είναι:

Στην ολικώς εξωπεριτοναϊκή αποκατάσταση της βουβωνοκήλης (TEP), τα λαπαροσκοπικά εργαλεία δεν εισέρχονται στην κοιλιά, ενώ στην ενδοπεριτοναϊκή μέθοδο (TAPP) τα λαπαροσκοπικά εργαλεία εισέρχονται μέσα στην κοιλιά.

 

Η επέμβαση πραγματοποιείται με 3 μικρές τομές δέρματος, από τις οποίες με την κάμερα για λαπαροσκόπηση και τα ειδικά εργαλεία, καθηλώνεται ένα πλέγμα πολυπροπυλενίου στο πίσω κοιλιακό βουβωνικό τοίχωμα. Ο ασθενής παίρνει εξιτήριο συνήθως την ίδια ή την επόμενη μέρα.

Επέμβαση βουβωνοκήλης και αναισθησία

Για τους ασθενείς που υποβάλλονται σε λαπαροσκοπική επέμβαση απαιτείται γενική αναισθησία. Εάν διενεργηθεί με ανοιχτή χειρουργική, μπορεί να πραγματοποιηθεί υπό ραχιαία, γενική ή τοπική αναισθησία με ενδοφλέβια καταστολή (μέθη). Παράγοντες που καθορίζουν το είδος της αναισθησίας είναι:

Τελευταία Video

Βουβωνοκήλη & Κοιλιοκήλη: Περιστατικά του Δρ. Δημήτριου Γεωργιάδη