Βουβωνοκήλη – Δημήτριος Γεωργιάδης Χειρουργός Θεσσαλονίκη
Βουβωνοκήλη – Δημήτριος Γεωργιάδης Χειρουργός Θεσσαλονίκη
Βουβωνοκήλη
Είναι η κήλη που εμφανίζεται στη βουβωνική χώρα (δηλαδή μεταξύ κοιλιάς και μηρού) και αποτελεί ένα φούσκωμα από την παρουσία κοιλιακού σπλάχνου π.χ. έντερο, που διαπερνά το κοιλιακό τοίχωμα και βρίσκεται κάτω από το δέρμα. Συνήθως, στο σημείο εκείνο που ενώνεται το κάτω μέρος του σώματος με τα πόδια, δεξιά, αριστερά ή και από τις δύο πλευρές.
Η βουβωνοκήλη αποτελεί τη συχνότερη κήλη στον άνθρωπο, με σαφή προδιάθεση στον άνδρα σε σχέση με τη γυναίκα 10:1.
Η βουβωνοκήλη συνήθως δημιουργείται λόγω η αύξηση της πίεσης που προκύπτει από χειρωνακτική εργασία που περιλαμβάνει σήκωμα μεγάλου βάρους, λόγω παχυσαρκίας, εγκυμοσύνης, χρόνιου βήχα, χρόνιας δυσκοιλιότητας αλλά και χωρίς να συντρέχει καμία από τις παραπάνω αιτίες, αλλά επειδή είναι από τη γέννηση του ατόμου, χαλαροί οι σύνδεσμοι των κοιλιακών τοιχωμάτων στη συγκεκριμένη περιοχή.
Βουβωνοκήλη συμπτώματα
Οι ασθενείς με βουβωνοκήλη αναφέρουν ένα εξόγκωμα στη βουβωνική περιοχή, που συνήθως δεν προκαλεί πόνο, αλλά μία απροσδιόριστη ενόχληση, ένα βάρος ή ένα κάψιμο. Μπορεί να φουσκώνει και να ξεφουσκώνει ανάλογα αν ο ασθενής σηκώνει βάρος ή ξαπλώνει σε ηρεμία.
Η διάγνωσή της γίνεται από Γενικό Χειρουργό ο οποίος εάν διαθέτει εμπειρία, μπορεί με την ψηλάφηση να αποκλείσει άλλες αιτίες όπως σκωληκοειδίτιδα, φλεγμονώδη νόσο του εντέρου, κ.α.
Η κήλη δεν εξαφανίζεται ποτέ μόνη της. Όταν σταματά να μπαίνει και να βγαίνει αυτόματα, και βρίσκεται συνεχώς έξω, κάτω από το δέρμα, τότε ονομάζεται επιπλεγμένη, μη ανατάξιμη, και έχει πιθανότητες να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα, όπως περίσφιξη. Στην περίπτωση αυτή το περιεχόμενο σπλάγχνο π.χ. έντερο μπορεί να χάσει την αιμάτωση του, γιατί έχει «σφηνώσει», με πιθανότητα να νεκρωθεί. Για να μην φτάσουμε σε αυτό το στάδιο, απαιτείται χειρουργική θεραπεία της βουβωνοκήλης, η οποία έτσι και αλλιώς αποτελεί μονόδρομο στην αντιμετώπισή της.
Είδη βουβωνοκήλης
Η βουβωνοκήλη διαχωρίζεται σε λοξή και ευθεία.
- Βουβωνοκήλη λοξή: Είναι η πιο συχνή 67%. Όταν το ευένδοτο σημείο είναι το έσω στόμιο. Πιο συχνή σε νεαρά άτομα.
- Βουβωνοκήλη ευθεία: Το ευένδοτο σημείο είναι το οπίσθιο τοίχωμα του βουβωνικού πόρου. Πιο συχνή σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας.
- Βουβωνοκήλη δίκην παντελονιού (Pantaloon). Η βουβωνοκήλη δίκην πανταλονιού ονομαζεται αυτή στην οποία συνυπάρχουν ευθεία και λοξή.
- Οσχεοκήλη: Όταν ο σάκος της βουβωνοκήλης μαζί με το περιεχόμενο φτάνουν έως το όσχεο ονομάζεται οσχεοκήλη.
- Περιεχόμενο βουβωνοκήλης: Ανάλογα με το μέγεθος της βουβωνοκήλης διάφορα όργανα μπορούν να αποτελέσουν περιεχόμενο. Το περιεχόμενο της είναι συνήθως το λεπτό έντερο και το σιγμοειδές (τμήμα παχέος εντέρου).
Σπάνιες μορφές βουβωνοκήλης:
- Κατ’επολίσθηση: Τμήμα του σάκου αποτελείται από ενδοκοιλιακό όργανο (κυρίως λεπτό έντερο και σιγμοειδές).
- Κήλη Richter: Όταν το τμήμα του τοιχώματος του εντέρου περισφίγγεται.
- Κήλη Littre: Όταν το περιεχόμενο της βουβωνοκήλης είναι η Μεκέλειος απόφυση.
- Βουβωνοκήλη, Κήλη Amyand: Το περιεχόμενο της βουβωνοκήλης είναι η σκωληκοειδής απόφυση.
Γιατί λαπαροσκοπική αποκατάσταση βουβωνοκήλης
Η επέμβαση για την αποκατάσταση της βουβωνοκήλης γίνεται με ανοιχτή χειρουργική και με λαπαροσκοπική χειρουργική. Ωστόσο, βάσει της διεθνούς βιβλιογραφίας, σε έμπειρα χέρια, η λαπαροσκοπική εγχείρηση για βουβωνοκήλη προσφέρει συνολικά τα περισσότερα πλεονεκτήματα από την ανοιχτή χειρουργική επέμβαση. Αποδεδειγμένα η λαπαροσκοπική αποκατάσταση για βουβωνοκήλη αποτελεί ένδειξη σε νέα και δραστήρια άτομα, τα οποία επιθυμούν να επιστρέψουν πολύ γρηγορά στην φυσιολογική τους δραστηριότητα ή σε άτομα που έχουν ανάγκη λόγω ηλικίας ή συνοδών νοσημάτων από μια πολύ ταχεία ανάρρωση και κινητοποίηση. Επίσης:
- Μετεγχειρητικός πόνος: Πλήθος μελετών έχουν δείξει ότι το ποσοστό του μακροχρόνιου άλγους στη μηροβουβωνική χώρα φθάνει το 20% μετά από ανοιχτή εγχείρηση για βουβωνοκήλη, σε αντίθεση με ποσοστό 1% της λαπαροσκοπικής εγχείρησης για βουβωνοκήλη.
- Βουβωνοκήλη αμφοτερόπλευρα: Έχει αναφερθεί πως μέχρι και το 50% των ασθενών παρουσιάζουν αμφοτερόπλευρα βουβωνοκήλη κατά τη λαπαροσκοπική επισκόπηση, ενώ κλινικά υπήρχαν ψηλαφητά ευρήματα βουβωνοκήλης μόνο στη μια πλευρά προεγχειρητικά. Συνεπώς, και οι δυο πλευρές μπορούν να αποκατασταθούν με ελάχιστη παράταση της διάρκειας του λαπαροσκοπικού χειρουργείου και χωρίς επιπρόσθετες τομές.
- Βουβωνοκήλη υποτροπή: Για υποτροπιάζουσες ή αμφοτερόπλευρες βουβωνοκήλες, η λαπαροσκοπική προσέγγιση αποτελεί τη μέθοδο εκλογής
Τεχνικές λαπαροσκοπικής επέμβασης βουβωνοκήλης
Η χρήση της λαπαροσκόπησης στην εγχείρηση της βουβωνοκήλης, επιτρέπει στο χειρουργό να αναγνωρίζει την κήλη και την γύρω ανατομία με μεγάλη ευκρίνεια και μεγέθυνση, κοιτώντας απευθείας με την λαπαροσκοπική ειδική κάμερα.
Υπάρχουν δυο τεχνικές λαπαροσκοπικής αποκατάστασης, οι οποίες εφαρμόζονται και οι δύο με μεγάλη εξειδίκευση από τον Δρ. Δημήτριο Γεωργιάδη:
- Ολικώς εξωπεριτοναϊκή (TEP) με τοποθέτηση πλέγματος
- Διακοιλιακή προσπέλαση (TAPP) με τοποθέτηση πλέγματος
Πλεονεκτήματα της λαπαροσκοπικής επέμβασης
Τα μετεγχειρητικά πλεονεκτήματα ελάχιστα επεμβατικής τεχνικής που αφορά την πλαστική για βουβωνοκήλη, είναι:
- Ελάχιστος πόνος μετα το χειρουργείο, ανώδυνη επέμβαση
- Γρήγορη ανάκτηση των δραστηριοτήτων του ασθενούς
- Μικρές τομές του δέρματος με καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα
- Μειωμένα ποσοστά λοίμωξης τραύματος
- Μείωση χρόνου αποχής από την εργασία του ασθενούς, που συνεπάγεται μείωση του κόστους για τον ασθενή.
- Σε περίπτωση αμφοτεροπλευρης κήλης , η αποκατάσταση γίνεται στο ίδιο χειρουργείο χωρίς επιπλέον τραύμα
Στην ολικώς εξωπεριτοναϊκή αποκατάσταση της βουβωνοκήλης (TEP), τα λαπαροσκοπικά εργαλεία δεν εισέρχονται στην κοιλιά, ενώ στην ενδοπεριτοναϊκή μέθοδο (TAPP) τα λαπαροσκοπικά εργαλεία εισέρχονται μέσα στην κοιλιά.
Η επέμβαση πραγματοποιείται με 3 μικρές τομές δέρματος, από τις οποίες με την κάμερα για λαπαροσκόπηση και τα ειδικά εργαλεία, καθηλώνεται ένα πλέγμα πολυπροπυλενίου στο πίσω κοιλιακό βουβωνικό τοίχωμα. Ο ασθενής παίρνει εξιτήριο συνήθως την ίδια ή την επόμενη μέρα.
Επέμβαση βουβωνοκήλης και αναισθησία
Για τους ασθενείς που υποβάλλονται σε λαπαροσκοπική επέμβαση απαιτείται γενική αναισθησία. Εάν διενεργηθεί με ανοιχτή χειρουργική, μπορεί να πραγματοποιηθεί υπό ραχιαία, γενική ή τοπική αναισθησία με ενδοφλέβια καταστολή (μέθη). Παράγοντες που καθορίζουν το είδος της αναισθησίας είναι:
- η κατάσταση του ασθενούς
- οι τεχνικές γνώσεις του χειρουργού στις διάφορες τεχνικές
- ο τύπος της επέμβασης (ανοιχτή ή λαπαροσκοπική)
- τα χαρακτηριστικά της κήλης (υποτροπιάζουσα, ευμεγέθης, κατ’ επολίσθηση, αμφοτερόπλευρη, περισφιγμένη).