2310 252599

Μητροπόλεως 46
Θεσσαλονίκη

2310 252599

Μητροπόλεως 46 Θεσσαλονίκη

Χοληδοχολιθίαση

Χοληδοχολιθίαση – Δρ. Γεωργιάδης Δημήτριος – Θεσσαλονίκη

Χοληδοχολιθίαση – Δρ. Γεωργιάδης Δημήτριος – Θεσσαλονίκη

Η χοληδόχος κύστη είναι ένα μικρό όργανο, σε σχήμα αχλαδιού στη δεξιά πάνω μεριά της κοιλιάς, ακριβώς κάτω από το συκώτι. Εδώ αποθηκεύεται το υγρό χολή, που παράγεται στο συκώτι και αποθηκεύεται, διότι χρησιμεύει στον οργανισμό για τη διαδικασία της πέψης (χώνεψη) των τροφών και την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών τους.

 

Η λέξη “χολή” χρησιμοποιείται στην καθομιλουμένη για να δηλώσει την πάθηση που ονομάζεται χολολιθίαση, δηλαδή πέτρες στη χολή-λίθοι καθώς και τη χοληδόχο κύστη, δηλαδή το όργανο στο οποίο το υγρό χολή αποθηκεύεται.

Πέτρες στη χολή – χολόλιθοι

Οι χολόλιθοι (πέτρες στη χολή) είναι σκληρυμένες εναποθέσεις πεπτικού υγρού της χολής στο εσωτερικό της χοληδόχου κύστης. Οι χολόλιθοι μπορεί να έχουν μέγεθος από κόκκους άμμου μέχρι μπαλάκι του γκολφ. Κάποιοι άνθρωποι σχηματίζουν ένα μόνο λίθο ενώ άλλοι πολλαπλούς. Οι τύποι χολόλιθων είναι οι χοληστερινικοί και οι χολερυθρινικοί λίθοι.

Χοληδοχολιθίαση – Δρ. Γεωργιάδης Δημήτριος – Θεσσαλονίκη

Προδιαθεσικοί παράγοντες

Συμπτώματα από τις πέτρες στη χολή – χολολιθίαση

Υπάρχει ένα ευρύ φάσμα συμπτωμάτων με τα οποία εκδηλώνονται οι πέτρες στη χολή (χολολιθίαση), από έναν ισχυρό πόνο στην κοιλιά πάνω και δεξιά, μέχρι αίσθηση βάρους στην περιοχή του στομάχου, φούσκωμα και δυσφορία στο πάνω μέρος της κοιλίας, ναυτία, εμετό. Πολύ συχνά λόγω τον προηγουμένων, ο ασθενής οδηγείται σε διερεύνηση με γαστροσκόπηση, ενώ το πρώτο λογικό βήμα είναι ένα απλό υπερηχογράφημα της άνω κοιλίας.

Χοληδοχολιθίαση – Δρ. Γεωργιάδης Δημήτριος – Θεσσαλονίκη

Eπιπλοκές από τις πέτρες στη χολή – χολολιθίαση

Μεταξύ των επιπλοκών της χολολιθίασης είναι η φλεγμονή της χοληδόχου κύστης που ονομάζεται χολοκυστίτιδα. Σε περίπτωση που μικρές πέτρες μετακινηθούν στα σωληνάκια που φέρνουν τη χολή στο έντερο, μπορεί να προκαλέσουν μια άλλη σοβαρή πάθηση που χρειάζεται άμεση αντιμετώπιση, την παγκρεατίτιδα. Μπορούν επίσης να προκαλέσουν αποφρακτικό ίκτερο, ενώ μακροχρόνια υπάρχει περίπτωση εξέλιξης σε καρκίνο χοληδόχου κύστης.