2310 252599

Μητροπόλεως 46
Θεσσαλονίκη

2310 252599

Μητροπόλεως 46 Θεσσαλονίκη

Διάταση μέσης γραμμής

Διάταση μέσης γραμμής – Δρ. Δημήτριος Γεωργιάδης Θεσσαλονίκη

Διάταση μέσης γραμμής – Δρ. Δημήτριος Γεωργιάδης Θεσσαλονίκη

Οι ορθοί κοιλιακοί μύες βρίσκονται στο κέντρο της κοιλιάς και αποτελούνται από δύο μυϊκές γαστέρες που ξεκινούν από τις κάτω πλευρές και καταλήγουν στο ηβικό οστό. Τα δύο αυτά μυϊκά στρώματα ενώνονται μεταξύ τους στο κέντρο της με χαλαρό ιστό που ονομάζεται «λευκή γραμμή». Εάν απομακρυνθούν οι δύο ορθοί κοιλιακοί μύες από το κέντρο της κοιλιάς και χαλαρώσει ο ιστός που τους ενώνει, τότε κάνουμε λόγο για διάταση της μέσης γραμμής ή των ορθών κοιλιακών μυών. Συχνά συγχέεται με την κήλη επιγαστρική κήλη, λόγω θέσης, αλλά δεν δημιουργείται εξογκωμα ούτε υπάρχει κίνδυνος περίσφιξης. Έχουμε αποπλάτυνση της λευκής γραμμής και όχι ρήξη.


Η διάταση των ορθών κοιλιακών μυών προκαλείται συνήθως σε εγκυμονούσες γυναίκες άνω των 35 ετών, στις πολυτόκους κυήσεις ή όταν τo μέγεθος του μωρού είναι πολύ μεγάλο. Το πρόβλημα γίνεται εμφανές μετά τον τοκετό.


Επειδή δεν συντρέχει κίνδυνος, η χειρουργική αποκατάσταση γίνεται μόνο για αισθητικούς λόγους καθώς οι κοιλιακοί μύες δεν συγκρατούν στη θέση τους τη μήτρα, το παχύ και λεπτό έντερο και άλλα όργανα, με αποτέλεσμα να προβάλλουν προς τα έξω και να δημιουργούν εικόνα μόνιμης εγκυμοσύνης στις γυναίκες ή παχυσαρκίας στους άνδρες. Επίσης, μπορεί η διάσταση των ορθών κοιλιακών να προκαλεί ενόχληση στη μέση, διαφυγή ούρων, δυσκοιλιότητα, δύσπνοια, δυσκολία στην κίνηση.
Η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει εξειδικευμένες ασκήσεις για την ενδυνάμωση των κοιλιακών τοιχωμάτων καθώς και απώλεια βάρους. Εάν δεν αποδώσουν, τότε υπάρχει η χειρουργική θεραπεία που στοχεύει στην αποκατάσταση της φυσιολογικής ανατομίας των πρόσθιων κοιλιακών τοιχωμάτων. Τοποθετούνται ράμματα για την πτύχωση των ιστών που έχουν διευρυνθεί και εάν το χάσμα είναι μεγάλο, τότε γίνεται και χρήση πλέγματος.