2310 252599

Μητροπόλεως 46
Θεσσαλονίκη

2310 252599

Μητροπόλεως 46 Θεσσαλονίκη

Επινεφριδεκτομή

Επινεφριδεκτομή – Δρ. Γεωργιάδης Δημήτριος – Θεσσαλονίκη

Επινεφριδεκτομή – Δρ. Γεωργιάδης Δημήτριος – Θεσσαλονίκη

Λαπαροσκοπική επινεφριδεκτομή

Τα επινεφρίδια είναι δύο ενδοκρινείς αδένες που βρίσκονται πάνω από τα νεφρά και παράγουν πολύ σημαντικές ορμόνες για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού. Επειδή είναι τόσο σημαντικοί, αφαιρούνται μόνο όταν συντρέχει σοβαρό πρόβλημα και αυτό είναι ο όγκος του επινεφριδίου.

 

Και πάλι, όταν σε τυχαίο διαγνωστικό έλεγχο προκύψει όγκος του επινεφριδίου, αρχικά παρακολουθείται ανά έτος με υπερηχογράφημα ή μαγνητική τομογραφία. Εάν δεν παράγει αυξημένο ποσό ορμονών και αν είναι μικρότερος από 3εκ. δεν αφαιρείται. Εάν όμως κατά την παρακολούθηση διαπιστωθεί ότι παρουσιάζει αυξημένη έκκριση επινεφριδιακών ορμονών, αφαιρείται άμεσα.

Η λαπαροσκοπική επινεφριδεκτομή

Η χειρουργική αφαίρεση των επινεφριδίων ονομάζεται επινεφριδεκτομή και απαιτεί πολύ έμπειρο λαπαροσκόπο χειρουργό, διότι έχει δύσκολη ανατομική θέση, πολύ βαθιά μέσα στην περιτοναϊκή κοιλότητα και κοντά σε μεγάλα αγγεία. Η επέμβαση ενέχει κινδύνους φλεγμονής και αιμορραγίας , επινεφριδικής ανεπάρκειας, κυρίως σε ασθενείς με σύνδρομο Cushing, κασι βλάβης στα γειτονικά όργανα. Αυτός είναι και ο λόγος, για τον οποίο υπερτερεί η λαπαροσκοπική, έναντι της ανοιχτής χειρουργικής επέμβασης.

 

Με τη λαπαροσκοπική επινεφριδεκτομή, χειρουργούνται όγκοι μικρότεροι από εκατοστά. Η αφαίρεση του επινεφριδίου γίνεται διαμέσου 3-4 πολύ μικρών τομών από όπου εισάγονται χειρουργικά μικροεργαλεία και μικροκάμερα. λόγω της μεγέθυνσης στην εικόνα που δίνει η κάμερα, η χειρουργικοί χειρισμοί γίνονται με μεγαλύτερη ασφάλεια για τον ασθενή.

 

Η λαπαροσκοπική επέμβαση έχει ταχύτερη ανάρρωση της ανοιχτής και μικρότερο μετεγχειρητικό πόνο. Το ίδιο βράδυ ο ασθενής μπορεί να λάβει υγρά από το στόμα. Ο ουροκαθετήρας αφαιρείται μετά από 12 ώρες. Η κινητοποίηση είναι άμεση ενώ ο ασθενής λαμβάνει παυσίπονα για 3 -5 ημέρες. Την επόμενη ημέρα συνήθως δίδεται εξιτήριο και η επιστροφή στις δραστηριότητες γίνεται σε 2-4 εβδομάδες.