2310 252599

Μητροπόλεως 46
Θεσσαλονίκη

2310 252599

Μητροπόλεως 46 Θεσσαλονίκη

Μηροκήλη

Μηροκήλη – Δρ. Δημήτριος Γεωργιάδης – Θεσσαλονίκη – Σέρρες

Μηροκήλη – Δρ. Δημήτριος Γεωργιάδης – Θεσσαλονίκη – Σέρρες

Η μηροκήλη είναι η κήλη η οποία εμφανίζεται χαμηλότερα από την βουβωνοκήλη, κάτω από τον βουβωνικό σύνδεσμο, στον μηριαίο δακτύλιο. Αυτός, είναι ένα μικρό, στενό κανάλι που εντοπίζεται ψηλά στη μέση κάθε μηρού. Η στενότητα αυτού του καναλιού, όταν δημιουργηθεί μηροκήλη, την καθιστά συχνότερη σε επιπλοκές λόγω εγκλωβισμού του λεπτού εντέρου. Γι΄αυτό η μηροκήλη είναι πιο επικίνδυνη για περίσφιξη σε σχέση με άλλες κήλες.


Η μηροκήλη εμφανίζεται συχνότερα στις γυναίκες λόγω μεγαλύτερης διαμέτρου της πυέλου, στους παχύσαρκους, στα άτομα που σηκώνουν βάρη, έχουν χρόνιο βήχα, φτέρνισμα, δυσκοιλιότητα ή σε άτομα που δεν συντρέχει κανένας από τους παραπάνω λόγους αλλά υπάρχει κληρονομική προδιάθεση.


Το εξόγκωμα της κήλης μπορεί να είναι μόνιμο ή να αυξομειώνεται. Είναι ορατή κυρίως στην όρθια θέση, όταν κάποιος βήχει. Στους παχύσαρκους μπορεί να μην είναι ορατή εάν δεν μεγαλώσει αρκετά. Τα συμπτώματα που την συνοδεύουν είναι ενόχληση που μπορεί να μετατραπεί σε έντονο πόνο όταν προκαλέσει περίσφιξη, συνήθως του εντέρου. Τώρα η επέμβαση καθίσταται επείγουσα για να αποφευχεί η νέκρωση του οργάνου που βρίσκεται εντός της κήλης και η σηψαιμία.


Με τα παραπάνω συμπτώματα ο ασθενής πρέπει να επισκέπτεται γενικό χειρουργό και είναι σκόπιμο ο χειρουργός να είναι εξειδικευμένος στις κήλες, διότι η περιοχή έχει ιδιαίτερα ανατομικά χαρακτηριστικά. Εκτός από την κλινική εξέταση ο Χειρουργός θα διενεργήσει και άλλη απεικονιστική εξέταση προκειμένου να αποκλείσει παθήσεις με ανάλογα συμπτώματα. Εάν επιβεβαιωθεί η μηροκήλη, θα συστήσει χειρουργείο πριν η κατάσταση μεταβληθεί σε επείγουσα.

Τι είναι οι Κήλες – Χειρουργός Δ. Γεωργιάδης – Θεσσαλονίκη

Χειρουργική επέμβαση μηροκήλης

Η επέμβαση μπορεί να γίνει ανοικτά, αλλά ως καλύτερη μέθοδος σήμερα θεωρείται η λαπαροσκοπική ενδοσκοπική αντιμετώπιση, από λαπαροσκόπους χειρουργούς που γνωρίζουν καλά τις κήλες και ιδιαίτερα την ανατομία της συγκεκριμένης περιοχής της μηροκήλης.

 

Η λαπαροσκοπική επέμβαση γίνεται με τη χρήση ειδικού πλέγματος και εξαιρετικά αποτελέσματα, κυρίως ως προς τον κίνδυνο υποτροπής της.

 

Η παραμονή στην κλινική είναι μίας ημέρας, η αποκατάσταση είναι άμεση, ο μετεγχειρητικός πόνος πολύ μικρότερος από αυτόν της ανοιχτής χειρουργικής, ο κίνδυνος μετεγχειρητικός λοιμώξεων ελαχιστοποιείται, η απώλεια άιματος είναι πολύ μικρότερη και το αισθητικό αποτέλεσμα άριστο, καθώς δεν υπάρχουν ουλές. Η ανάρρωση και η επιστροφή στην καθημερινότητα είναι πολύ ταχύτερη.