2310 252599

Μητροπόλεως 46
Θεσσαλονίκη

2310 252599

Μητροπόλεως 46 Θεσσαλονίκη

Γαστρικό bypass & Mini γαστρικό bypass

Γαστρικό bypass και Mini γαστρικό baypass – Δρ. Γεωργιάδης

Γαστρικό bypass και Mini γαστρικό baypass – Δρ. Γεωργιάδης

Γαστρική παράκαμψη ή Gastric by-pass

Οι Drs Mason και Ito αρχικά, στη δεκαετία του 1960, εξέλιξαν αυτή την τεχνική. Παρατήρησαν ότι οι επεμβάσεις που γίνονταν τότε για έλκη δωδεκαδακτύλου ή στομάχου(γαστρεκτομές και παρακάμψεις) βοηθούσαν τους ασθενείς αυτούς να χάνουν βάρος. Με το πέρασμα των δεκαετιών , η μέθοδος διαμορφώθηκε στη σημερινή της μορφή, όπου χρησιμοποιείται μια έλικα νήστιδος και αναστομώνεται κατά Roux en Y(RYGBP).

 

Κατά την επέμβαση, κόβεται και συρράπτεται το στομάχι ψηλά , ώστε μετά να δημιουργείται ένας μικρός θύλακας που ενώνεται με ένα τμήμα λεπτού εντέρου που έχει και αυτό κοπεί, ώστε να ενώνεται με το μικρό στομάχι και το άλλο να ενώνεται με το υπόλοιπο τμήμα του δωδεκαδακτύλου και αρχικού λεπτού εντέρου , ώστε οι τροφές να παρακάμπτουν τμήμα του εντερικού σωλήνα.

 

Είναι η πιο συχνά εφαρμοζόμενη χειρουργική τεχνική και διενεργείται από τον ιατρό Δρ. Δημήτριο Γεωργιάδη, λαπαροσκοπικά.

 

Ο μηχανισμός με τον οποίο ‘’δουλεύει’’ η RYGBP είναι σύνθετος. Μετά το χειρουργείο οι ασθενείς συχνά αλλάζουν συμπεριφορά, καθώς υπάρχει απώλεια της αίσθησης της πείνας και νιώθουν κορεσμένοι πολύ γρήγορα. Συχνά αναφέρουν πως τους αρέσουν τα υγιεινά γεύματα και ξεχνούν γρήγορα τις παλιές τους συνήθειες. Αυτή η σύνθετη συμπεριφορά μερικώς οφείλεται στις αλλγές διαφόρων ορμονών (γρελίνη , GPD ,GLP, PYY) και νευρικών ερεθισμών που παράγονται από τον γαστρεντερικό σωλήνα και επικοινωνούν με το κέντρο της πείνας στον εγκέφαλο. 

 

Στην επέμβαση αυτή, σε ένα ποσοστό 20% , παρατηρείται το σύνδρομο ‘’dumping”, που εμφανίζεται 10-30λεπτά μετά την κατανάλωση γλυκών ή τροφών με μεγάλη περιεκτικότητα σε σάκχαρα (υδατάνθρακες). Τα συμπτώματα είναι αδιαθεσία, εφίδρωση, ταχυκαρδία, έντονο flushing, διάρροια. Μερικοί άνθρωποι παραμένουν ευαίσθητοι στα γλυκά για το υπόλοιπο της ζωής τους, οι περισσότεροι όμως χάνουν αυτή την ευαισθησία στα γλυκά με το πέρασμα του χρόνου.

 

Ένας καθοριστικός παράγοντας στην επιτυχία της τεχνικής RYGBP και την καθιέρωσή της ως gold standard στις επεμβάσεις βαριατρικής είναι και η συγκεκριμένη δίαιτα μετά την επέμβαση.αμψη ή Gastric by-pass

Γαστρική παράκαμψη μιας αναστόμωσης – μινι γαστρικό by pass

Η γαστρική παράκαμψη μιας αναστόμωσης – μινι γαστρικό by pass (one anastomosis Gastric by pass , OAGB) την οποία η Διεθνής ομοσπονδία της χειρουργικής της παχυσαρκίας και των μεταβολικών διαταραχών (international Federation for Surgery of obesity and metabolic disorders-IFSO) έχει επικυρώσει ως πρωτογενή βαριατρική επέμβαση.

 

Τα αποτελέσματα αυτής της τεχνικής είναι εντυπωσιακά καλά, σύμφωνα με όλες τις δημοσιευμένες μελέτες μεγάλων κέντρων. Εφαρμόζονται κριτήρια επιλογής ασθενών για την τεχνική αυτή.

Τελευταία Video

Γαστρικό Bypass: Περιστατικό του Δρ. Δημήτριου Γεωργιάδη
Γαστρικό Bypass: Περιστατικό του Δρ. Δημήτριου Γεωργιάδη
Γαστρικό Bypass: Περιστατικό του Δρ. Δημήτριου Γεωργιάδη