2310 252599

Μητροπόλεως 46
Θεσσαλονίκη

2310 252599

Μητροπόλεως 46 Θεσσαλονίκη

Πολύποδες χοληδόχου κύστης

Πολύποδες χοληδόχου κύστης – Δρ. Δημήτριος Γεωργιάδης

Πολύποδες χοληδόχου κύστης – Δρ. Δημήτριος Γεωργιάδης

Οι πολύποδες που εμφανίζονται στη χοληδόχο κύστη είναι συνήθως καλοήθεις όγκοι που δημιουργούνται από υπερπλασίες του βλεννογόνου στα εσωτερικά τοιχώματα της χολής ή από τις εναποθέσεις λιπιδίων και χοληστερόλης. Μπορεί όμως να εξαλλαχθούν και σε κακοήθεις όγκους (αδένωμα, αδενομύωση).

 

Η διάγνωσή τους γίνεται είτε τυχαία μετά από υπερηχογράφημα για άλλη αιτία, είτε κατά τη διερεύνηση λόγω συμπτωμάτων: ενόχλησης ή ισχυρού πόνου στη δεξιά κοιλιακή χώρα, πεπτική διαταραχή, ναυτία και έμετος.

 

Η ασφαλής διάγνωση για το αν πρόκειται για καλοήθη πολύποδα ή κακοήθη όγκο δεν είναι δυνατή ακόμη και με τις πλέον σύγχρονες διαγνωστικές απεικονιστικές μεθόδους, παρά μόνο εάν αφαιρεθεί χειρουργική και σταλεί δείγμα για βιοψία. Ασφαλής θεωρείται η διάγνωση μόνο εάν ο πολύποδας είναι πολύ μεγάλος (περίπου 20 χιλιοστά ή και μεγαλύτερος) και τότε θεωρείται κακοήθης όγκος ο οποίος, έτσι και αλλιώς πρέπει να αφαιρεθεί άμεσα και να σταλεί για βιοψία.

 

Οι πολύποδες της χοληδόχου κύστης, εμφανίζονται συχνότερα σε άτομα με χολολιθίαση. Με βάση τη σύνθεση και τα χαρακτηριστικά τους, μπορεί να είναι:

Γενικότερα, όλοι οι πολύποδες με διάμετρο πάνω από 1 εκατοστό πρέπει να αφαιρούνται χειρουργικά, διότι το μέγεθος και ο ρυθμός ανάπτυξής τους, δεν αποτελούν απολύτως ασφαλές κριτήριο αποκλεισμού της κακοήθειας.

 

Η αφαίρεση γίνεται με επέμβαση χολοκυστεκτομής, λαπαροσκοπικά ή με κλασική, ανοιχτή χειρουργική.